Papa ministrantima: 'Ponudite Isusu svoje ruke, svoj vid i svoje vrijeme'

Papa ministrantima: 'Ponudite Isusu svoje ruke, svoj vid i svoje vrijeme'

Na kraju je papa Franjo ministrante potaknuo da s pouzdanjem i žarom zazivaju svetoga Josipa, a župnike je podsjetio da vide kako u njihovim rukama 'nastaje' Euharistija.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
03.05.2021 18:31

 

Gledati svetoga Josipa, čuvara Isusa i Svete Obitelji, kao i svetce koji svojim životom svjedoče 'originalni način' na koji mogu doći do Gospodina – putovi su koje je papa Franjo preporučio portugalskim ministrantima u poruci upućenoj biskupu Joséu Manuelu Garciji Cordeiru, predsjedniku Portugalskoga biskupskog povjerenstva za liturgiju i duhovnost, u prigodi 25. nacionalnog hodočašća akolita koje se održalo 1. svibnja u Fatimi.

– Budite sveti. Tako će vaša ministrantska služba postati ispovijest vjere za zajednicu. Ponudite Isusu svoje ruke, svoje misli i svoje vrijeme, a On ne će propustiti nagraditi vas dajući vam istinsku radost i dajući vam da osjetite gdje se nalazi najpotpunija sreća – napisao im je Papa, jer su prije svega suradnici otajstva za koje se trebaju pripremiti unutarnjim i vanjskim stavom sudjelovanja i molitve.

Navodeći svetce koji su u Euharistiji pronašli hranu za svoj put savršenstva, posebno je istaknuo blaženu Alexandrinu Mariju da Costa, koja se tijekom 14 godina hranila samo pričešću, te svetoga Franju Marta, malenoga pastira iz Fatime.

– Kada govorimo o oponašanju svetaca, to ne znači da valja kopirati njihov način života i življenja svetosti. Ima svjedočanstava koja su korisna da nas potaknu i motiviraju, ali ne i da ih pokušamo kopirati, jer to bi nas također moglo odvesti daleko od jedinstvenog i specifičnog puta koji je Gospodin odredio za nas – napisao je Papa.

Stoga ih je pozvao da postanu potpuno oni sami, ne fotokopija, nego nadahnuće za druge, ostavljajući potpuno osobni trag. Spomenuo je pritom blaženog Carla Acutisa i njegove riječi: 'Svi su rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao fotokopije'.

– Nemojte pasti u osrednjost koja nas ponižava i čini nas sivima. Život nije siv, život bi trebao težiti velikim idealima. Nemojte slijediti negativne osobe, nego nastavite zračiti oko sebe svjetlost i nadu koje dolaze od Boga! Kao što znate, ta nada ne razočarava; nikada ne razočarava! S Bogom se ništa ne gubi, ali bez Njega je sve izgubljeno. Nemojte se stoga bojati baciti se u zagrljaj našem nebeskom Ocu i pouzdati se u Njega – istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju je papa Franjo ministrante potaknuo da s pouzdanjem i žarom zazivaju svetoga Josipa, a župnike je pak, spominjući svetoga Ivana Pavla II., podsjetio da vide kako u njihovim rukama 'nastaje' Euharistija te ih je zbog toga potaknuo da budu očevi, učitelji i svjedoci euharistijske pobožnosti i svetosti života, piše Vatican News.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu