Papa: "Moramo neprestano ponavljati molitvu za mir; Djevica je to zamolila tijekom Prvog svjetskog rata''

Papa: "Moramo neprestano ponavljati molitvu za mir; Djevica je to zamolila tijekom Prvog svjetskog rata''

Vraćajući se u Italiju iz Portugala, Papa je odgovarao na upite novinara.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
07.08.2023 10:08

 

Putujući natrag prema Rimu, nakon završenog Svjetskog dana mladih u Lisabonu, papa Franjo tradicionalno je odgovarao na novinarske upite u avionu.

Prije svega Sveti Otac zahvalio je novinarima na njihovoj prisutnosti na upravo završenom Svjetskom danu mladih.

Među ostalim je istaknuo da se molio Djevici Mariji za mir u marijanskom svetištu u Fatimi, ali u skrovitosti.

''I moramo neprestano ponavljati molitvu za mir. Djevica je to zamolila tijekom Prvog svjetskog rata'', dodao je Papa, piše IKA, pozivajući se na Vatican News.

Odgovorio je i na pitanje da svi u Crkvi nemaju jednaka prava i mogućnosti te da pojedinci, poput žena i homoseksualaca, ne mogu primati sve sakramente.

''Crkva je otvorena za sve, a postoje zakoni koji reguliraju život unutar Crkve. Onaj tko je unutra, poštuje zakon. Ovo ste rekli pojednostavljeno da oni ne mogu sudjelovati u sakramentima. To ne znači da je Crkva zatvorena. Svatko susreće Boga na svom putu unutar Crkve, a Crkva je majka i svakoga vodi na njegovu putu'', kazao je Sveti Otac.

Leteći iznad Portugala, Španjolske, Francuske i Italije, Papa je uputio brzojave vođama tih država. Predsjedniku Portugalske Republike Marcelu Rebelu de Sousi zahvalio je ''za toplu dobrodošlicu i gostoprimstvo'' te je, obećavajući svoje molitve, na portugalski narod zazvao Božji blagoslov zajedništva, radosti i mira. Leteći nad Kraljevinom Španjolskom, kralju Filipu VI., članovima kraljevske obitelji i svim stanovnicima poželio je svako dobro. Dobre želje, uz obilje Božjeg blagoslova, poželio je i predsjedniku Francuske Republike Emmanuelu Macronu.

Predsjedniku Talijanske Republike Sergiju Mattarelli, pak, poručio je da se vraća iz zemlje s pogledom na ocean i mjesta susreta naroda i kultura, gdje je ''doživio dane obasjane entuzijazmom mladih i utješnim iskustvom duhovnosti toga naroda''. Stoga je zahvalio Bogu uz molitvu da nove generacije, slijedeći primjer Blažene Djevice Marije, koju ondje napose štuju kao Majku Božju Fatimsku, znaju s pouzdanjem krenuti putem koji nebeski Otac ima za svakoga.

O čemu je još Papa govorio novinarima, pročitajte OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: