Papa posjetio potresom pogođeno stanovništvo L’Aquile

Papa posjetio potresom pogođeno stanovništvo L’Aquile

'Vi možete čuvati dar milosrđa jer znate što znači izgubiti sve, vidjeti kako se ruši ono što se izgradilo, ostaviti ono što vam je bilo najdraže, osjetiti bolnu odsutnost onoga koga se voljelo.'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
28.08.2022 12:33

 

Sveti Otac danas je posjetio talijanski grad L’Aquilu povodom proslave Celestinskoga oprosta. Prije misnoga slavlja, Papa se kod Piazza Duomo obratio civilnim vlastima, građanima te obiteljima žrtava potresa koji je kraj pogodio 2009. godine, piše Vatican News.

Najprije je Sveti Otac izrazio svoju blizinu obiteljima i čitavoj zajednici, koja se ''s velikim dostojanstvom suočila s posljedicama toga tragičnoga događaja''.

– Isus vas je stavio nazad u Očeve ruke, koji ne dopušta da ijedna suza padne uzalud, već ih sve prikuplja u svome milosrdnome srcu – kazao je Papa.

Sveti je Otac pohvalio mještane i što su dali izgraditi tzv. ''kapelicu sjećanja'' posvećenu žrtvama potresa kod crkve Santa Maria del Suffragio.

– Sjećanje je snaga jednog naroda, a kad je to sjećanje osvijetljeno vjerom, taj narod ne ostaje zatočenik prošlosti, nego korača u sadašnjosti okrenut budućnosti, uvijek ostajući vezan uz korijene i čuvajući prošlost, i dobra i loša iskustva – rekao je.
Posebnu pažnju u obnovi zaslužuju crkve, dodao je Papa.

– Ona su baština zajednice, ne samo u povijesnom i kulturnom smislu nego i u identitetskom. To je kamenje prožeto vjerom i vrijednostima naroda; a hramovi su također poticajna mjesta njegova života, njegove nade – istaknuo je papa Franjo.

Među prisutnima kod Piazza Duomo bila je delegacija iz abruškog zatvora – Papa ih je posebno pozdravio, navodeći kako je u njima ''znak nade'' te kazavši kako u zatvorima ima mnogo, previše žrtava.

Papa je slavio Misu pred bazilikom Santa Maria di Collemaggio.

– U duhu svijeta, kojim dominira oholost, današnja nas Riječ Božja poziva da postanemo ponizni i krotki. Poniznost se ne sastoji u obezvrjeđivanju samih sebe, već u onom zdravom realizmu koji nas tjera da prepoznamo svoje potencijale, a i svoje bijede. Polazeći upravo od naših bijeda, poniznost nas tjera da skrenemo pogled sa sebe kako bismo ga upravili Bogu, Onomu koji sve može i postiže za nas i ono što sami ne možemo imati – istaknuo je u homiliji.

Milosrđe je sama srž Evanđelja, kazao je Papa, jer to je ''znati da smo ljubljeni u svojoj bijedi''. Biti vjernik, objasnio je,  ne znači pristupati mračnome Bogu koji ulijeva strah, već se približiti Isusu, Sinu Božjemu, koji je Očevo Milosrđe i Ljubav koja spašava. L'Aquila je stoljećima čuvala živim dar koji joj je ostavio papa Celestin V.:

– Privilegij je podsjećati sve da se s milosrđem, i samo s njim, život svakog muškarca i žene može živjeti s radošću. Milosrđe je iskustvo gdje se osjećamo prihvaćenima, podignutima, osnaženima, ozdravljenima, ohrabrenima. Primiti oproštenje znači iskusiti ovdje i sada ono što je nekako najbliže uskrsnuću. Primiti oproštenje znači prijeći iz smrti u život, iz iskustva tjeskobe i krivnje u iskustvo slobode i radosti – istaknuo je Papa.

Papa Franjo poručio je kako onaj tko je patio mora znati cijeniti vlastitu patnju, mora shvatiti da mu je u proživljenoj tami udijeljen i dar razumijevanja boli drugih.

– Vi možete čuvati dar milosrđa jer znate što znači izgubiti sve, vidjeti kako se ruši ono što se izgradilo, ostaviti ono što vam je bilo najdraže, osjetiti bolnu odsutnost onoga koga se voljelo. Vi možete sačuvati milosrđe jer ste iskusili bijedu – istaknuo je.

Svatko u životu, a da nije nužno doživio potres, može, takoreći, doživjeti ''potres duše'', koji ga dovodi u dodir s vlastitom krhkošću, vlastitim granicama, vlastitom bijedom, kazao je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: