Papa se ponovno izjasnio protiv pobačaja i homoseksualnih brakova: 'Ne tjerajte Crkvu da zaniječe svoju istinu'

Papa se ponovno izjasnio protiv pobačaja i homoseksualnih brakova: 'Ne tjerajte Crkvu da zaniječe svoju istinu'

Odgovarajući na novinarska, Papa je, između ostaloga, rekao da pobačaj okončava ljudski život i da se ljudski život mora poštovati.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
16.09.2021 09:35

 

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Slovačke, u srijedu 15. rujna, papa Franjo rekao je da je Katolička Crkva čvrsta u svom stavu prema pobačaju, jer pobačaj je ubojstvo, te je pozvao svećenike da djeluju pastirski, a ne politički kad se suoče s pitanjem tko može pristupiti pričesti, prenosi IKA.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Papa je, između ostaloga, rekao da pobačaj okončava ljudski život i da se ljudski život mora poštovati.

– Pobačaj je više od problema. Pobačaj je ubojstvo. Znanstveno gledajući, radi se o ljudskom životu. To nas uče udžbenici – rekao je te dodao da je Crkva stroga u vezi s tim jer bi prihvaćanje pobačaja bilo kao prihvaćanje ubojstva.

Odgovarajući na pitanje o raspravi o uskraćivanju pričesti političarima koji podržavaju pobačaj, koja je bila aktualna u Sjedinjenim Američkim Državama, Papa je istaknuo da je u povijesti Crkve bilo problema onda kad su biskupi djelovali politički, a ne kao pastiri.

– Što bi župnik trebao učiniti? Budi pastir, nemoj ići okolo i osuđivati, već budi pastir. No, je li on župnik i onih koji su ekskomunicirani? Da, on je župnik i mora biti pastir u Božjem stilu. A Božji stil jest bliskost, suosjećanje i nježnost – rekao je Sveti Otac.

Papa je naveo i prijepor oko pričesti za razvedene i ponovno vjenčane katolike koji je uslijedio nakon objavljivanja njegove apostolske pobudnice Amoris laetitia 2016. godine.

– Sjećate li se oluje koja je nastale zbog poglavlja Amoris laetitiae o praćenju razdvojenih, razvedenih parova: 'Hereza, hereza!' Bogu hvala, bio je tu kardinal Schönborn, veliki teolog koji je razjasnio stvari. Jadni ljudi. Oni su djeca Božja. Privremeno su izvan Crkve, ali oni su djeca Božja i žele i trebaju našu pastoralnu bliskost. Tada pastiri rade stvari po Božjem Duhu – istaknuo je.

Papa Franjo rekao je da nikada nikoga nije odbio pričestiti, dodajući da nije bio svjestan da mu je ikada na pričest došao političar koji podržava pobačaj. Između ostaloga, govorio je i o braku rekavši da je on sakrament i da Crkva nema ovlast promijeniti ga jer je Bog ustanovio sakramente. Ljudima drugih spolnih orijentacija potrebno je pomoći, rekao je te dodao da su 'oni naša braća i sestre, ali brak je brak'.

– Bog je dobar i želi spasenje sviju, ali molim vas, ne tjerajte Crkvu da zaniječe svoju istinu', dodao je Sveti Otac.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu