"Papa se želi vratiti Crkvi koja živi Evanđelje, Crkvi koja se sama obnavlja"

"Papa se želi vratiti Crkvi koja živi Evanđelje, Crkvi koja se sama obnavlja"

Argentinski Papin ispovjednik, kardinal Luis Pascual Dri, u intervjuu za KNA.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
09.11.2023 18:22

 

Argentinski Papin ispovjednik, kardinal Luis Pascual Dri, dao je intervju za KNA, u kojem između ostalog govori o svom odnosu s Papom i putu kojem bi Crkva trebala ići, prenosi IKA.

Na pitanje novinara u kakvom je odnosu s Papom, argentinski kardinal rekao je kako je Papa nekada uvijek dolazio k njemu za vrijeme ručka na razgovor o svemu.

''Tražio je ispovjednika i sjeo do mene. Bio je to prirodan odnos prijateljstva, povjerenja i privrženosti koji se razvio. Kasnije sam imao priliku otići u Rim 2018. godine. U tih deset dana imao je trenutak kada se htio ispovjediti. On je jednostavan čovjek, tako miran, tako uravnotežen. Tako je nastalo moje prijateljstvo s njim. Zaista se prema njemu odnosim kao prema bratu, ne kao prema Papi koji je daleko. Nikako. I on se prema meni tako ponaša'', kazao je kardinal Luis Pascual Dri.

Nadodao je kako Papa želi otvorenu Crkvu, Crkvu koja je prisutna, koja se prepoznaje kao sestra, Crkvu u kojoj ima mjesta za sve, Crkva koja je poput sinode.

''On je jasan oko toga što želi. Želi se vratiti Crkvi koja živi Evanđelje, Crkvi koja se sama obnavlja. On kaže da 'ustajala voda uzrokuje truljenje'. Želi Crkvu koja je uvijek u pokretu, koja je uvijek u toku. Na pitanja s kojima nije suglasan odgovara mirno, polako, sve sluša i odgovara biblijskim argumentima'', istaknuo je.

Upitan o tome što savjetuje Crkvi kako bi zadržala svoju poziciju u društvu, odgovorio je kako se radi o neprestanom sijanju Evanđelja.

''Valja nuditi dobro svjedočanstvo nas svećenika kao dobrih primjera poniznosti i služenja. Nikad ne treba vjerovati da smo iznad drugih zbog počasnih titula svećenika, biskupa, čega god. Trebamo služiti ljudima kao braća i sestre kako bismo doprli do što više ljudi. Baš kao što je Isus činio. Biti prisutni u svim četvrtima i mjestima, kao što čini novi nadbiskup Buenos Airesa Jorge Ignacio de Garcia Cordoba, po mom je mišljenju put za Crkvu. Isusova Crkva bila je Crkva služenja. Isus je prao ljudima noge i rekao: ''Treba da i vi činite tako''. Dakle, pranje nogu je simbol slušanja, razumijevanja, suosjećanja. Moramo biti solidarni u potrebama, uvijek biti pažljivi i neravnodušni prema onima koji pate. U svijetu, u Gazi, Ukrajini i Rusiji, Crkva mora biti tu i služiti'', kazao je kardinal Luis Pascual Dri.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: