Papa sudionicima konferencije o klimatskim promjenama: 'Očuvanje svega stvorenog veliko je moralno pitanje našeg vremena'

Papa sudionicima konferencije o klimatskim promjenama: 'Očuvanje svega stvorenog veliko je moralno pitanje našeg vremena'

Pozvao je da budemo vjerni upravitelji svijeta koji nam je povjerio na brigu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Sepp Friedhuber/Getty images
Objavljeno:
 
11.11.2021 14:47

 

Papa Franjo uputio je pismo katoličkim vjernicima u Škotskoj, u kojem moli za mudrost i snagu čelnika prisutnih na Konferenciji o klimatskih promjenama 'COP26', koja se održava do 12. studenog u Glasgowu, upozoravajući kako se ta prilika ne smije potratiti, prenosi Vatican News.

– Vrijeme ističe. Održavanje konferencije 'COP26' prilika je koja ne smije biti potraćena, da se ne bismo morali suočiti s Božjim sudom zbog našeg neuspjeha da budemo vjerni upravitelji svijeta koji nam je povjerio na brigu – piše papa Franjo u pismu škotskim katolicima, koje je ranije ovoga tjedna objavila nadbiskupija Glasgowa.

Sveti Otac izrazio je žaljenje što nije mogao sudjelovati na konferenciji u Škotskoj i susresti se s vjernicima. Međutim, zahvalan je vjernicima što su se pridružili molitvi na njegove nakane i za plodonosan ishod konferencije, koja se suočava s jednim od velikih moralnih pitanja našeg vremena: očuvanjem svega stvorenoga.

Isto tako, pozvao je na molitvu za mudrost i snagu čelnika koji su zaduženi voditi međunarodnu zajednicu dok nastoji odgovoriti na zahtjevan izazov konkretnim odlukama, nadahnuta odgovornošću prema sadašnjim i budućim generacijama.

Papino pismo ima datum 9. studenoga, dan posvete Lateranske bazilike, koja simbolizira zajedništvo Crkve u vjeri i ljubavi s Petrovom stolicom. Papa Franjo zamolio je škotske vjernike neka mole za njega i za biskupe te ih potaknuo neka nastave ustrajati u dokazanoj vjernosti Gospodinu i Njegovoj Crkvi.

– U ovim izazovnim vremenima neka svi Kristovi sljedbenici u Škotskoj obnove svoju predanost da budu uvjerljivi svjedoci radosti Evanđelja i njegove moći da unese svjetlo i nadu u svaki napor za izgradnju budućnosti pravde, bratstva i blagostanja, kako materijalnog tako i duhovnog – poručio je Papa.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu