Papa sudionicima Mladifesta: "Ne bojte se, idite k Njemu sa svime što nosite u svome srcu"

Papa sudionicima Mladifesta: "Ne bojte se, idite k Njemu sa svime što nosite u svome srcu"

Započeo je 33. Mladifest.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Radiopostaja Mir Međugorje
Objavljeno:
 
02.08.2022 08:38

 

Pod geslom ''Učite od mene i naći ćete mir'' (Mt 11,28-30), započeo je ovogodišnji Međunarodni molitveni festival mladih u Međugorju koji se održava 33. put. Tisuće mladih i ove godine ispunile su Međugorje, a prvog dana ovogodišnjeg Mladifesta čuli su i poruku koju im je uputio papa Franjo.

Poruku Svetog Oca sudionicima Mladifesta, koju je prije večernje Mise pročitao apostolski vizitator s posebnom ulogoma za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, prenosimo u cijelosti:

Predragi!

U ono vrijeme, kako nam prenosi evanđelist Matej, Isus, obraćajući se svima, reče: ''Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako'' (Mt 11,28-30). Kako u ono vrijeme, tako se i danas Isus obraća svima vama, dragi mladi, te vam preko gesla ovogodišnjeg Festivala, nadahnutog maloprije spomenutim Evanđeljem, upućuje svoj poziv: ''Učite se od mene i naći ćete mir''.

Ove svoje riječi Gospodin ne upućuje samo apostolima ili nekima od svojih prijatelja, već svima koji su umorni i opterećeni. On zna da život može biti težak te da postoji mnogo toga što nam opterećuje srce: mnogobrojna razočaranja, rane iz prošlosti, tereti koje nosimo, nepravde koje podnosimo te brojne neizvjesnosti i brige. Nasuprot svemu tome nalazi se Isus koji nam upućuje svoj poziv: ''Dođite k meni i učite se od mene''. Ovaj poziv iziskuje hod i povjerenje te nam ne dopušta da stojimo na mjestu, ukočeni i preplašeni pred izazovima života. Zvuči lako, ali u mračnim trenutcima jednostavno se zatvorimo u sebe. Upravo iz te samoće Isus nas želi izvući, pa nam stoga i govori: ''Dođi''.

Put izlaza u odnosu je s Gospodinom, u gledanju Onoga koji nas istinski ljubi. No, nije samo dovoljno izaći iz sebe, već je potrebno znati u kojem smjeru krenuti, jer toliko je obmanjujućih ponuda koje obećavaju bolju budućnost, međutim ostavljaju nas uvijek iznova u samoći. Iz toga razloga Gospodin nam ukazuje kamo ići: ''Dođite k meni''.

Dragi prijatelji, otvorena srca idite k Njemu, uzmite Njegov jaram i učite se od Njega. Idite k Učitelju kako biste postali Njegovi učenici i baštinici Njegova mira. Ponesite Njegov jaram kojim ćete otkriti Božju volju i postati dionici otajstva Njegova križa i uskrsnuća. 'Jaram' o kojem Krist govori jest zakon ljubavi, to je zapovijed koju je ostavio svojim učenicima: ''Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio'' (Iv 15,12). Jer pravi lijek čovjekovim ranama jest život utemeljen na bratskoj ljubavi, koja pronalazi svoj izvor u ljubavi Božjoj.

Hodeći zajedno s Njim i nasljedujući ga, učit ćete od Njega. On je Gospodar koji drugima ne nameće teret koji sam ne nosi. Obraća se poniznima, malenima i siromašnima, jer i sam je postao siromašan i ponizan. Ako uistinu želimo učiti, potrebno je poniziti se i prepoznati vlastito neznanje i oholost, one trenutke kad mislimo da sve možemo postići sami i svojom snagom, te napose imati otvoreno uho za Učiteljeve riječi. Na taj način upoznajemo Njegovo srce, Njegovu ljubav, Njegov način razmišljanja, gledanja i djelovanja. No, biti blizu Gospodina i Njega nasljedovati zahtijeva hrabrost.

Predragi, ne bojte se, idite k Njemu sa svime što nosite u svome srcu. On je jedini Gospodin koji nudi istinsku okrjepu i istinski mir. Slijedite primjer Marije, Njegove i naše Majke, koja će vas dovesti k Njemu. Povjerite se Njoj, koja je Zvijezda mora, znak nade na uzburkanom moru koji nas vodi prema luci mira. Ona, koja poznaje svoga Sina, pomoći će vam da ga nasljedujete u svom odnosu s Bogom Ocem, u suosjećanju s bližnjima i u svijesti o tome na što smo pozvani: biti djeca Božja. U ovom trenutku, u srcu ljeta, Gospodin vas poziva da krenete na odmor s Njim, na najposebnijem mjestu koje postoji, a to je vaše vlastito srce.

Dragi mladi, dok se ovih dana odmarate u Isusu Kristu, sve vas povjeravam Blaženoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj Majci, kako biste po Njezinu zagovoru i primjeru mogli uzeti na sebe slatko breme nasljedovanja Krista. Neka vas prati pogled Boga Oca koji vas ljubi, kako biste u susretu s drugima mogli biti svjedoci mira koji ćete zauzvrat primiti na dar. Molim na tu nakanu i blagoslivljam vas, te se ujedno preporučujem u vaše molitve.

U Rimu, kod sv. Ivana Lateranskog,
na spomendan Blažene Djevice Marije od brda Karmela, 16. srpnja 2022.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu