Papa započeo svoj apostolski pohod Kazahstanu

Papa započeo svoj apostolski pohod Kazahstanu

Papa Franjo doputovao je u utorak 13. rujna u Nur-Sultan, glavni grad Kazahstana gdje će sudjelovati na 7. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
13.09.2022 16:56

 

Zrakoplov kojim je putovao Papa na svoje 38. apostolsko putovanje izvan Italije, sletio je u međunarodnu zračnu luku kazahstanskog glavnog grada Nur-Sultana u 17:20 po lokalnom, odnosno u 13:20 po srednjoeuropskom vremenu, nešto ranije nego što je bilo predviđeno. Tijekom šest sati dugog leta, zrakoplov kojim je putovao Sveti Otac preletio je zračni prostor Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Gruzije i Azerbajdžana. Tijekom leta Papa je uputio brzojave predsjednicima zemalja kroz čiji je zračni prostor zrakoplov kojim putuje letio. U brzojavu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću navodi se: “Putujući kroz hrvatski zračni prostor na putu za Kazahstan, šaljem dobre želje Vašoj Ekselenciji i Vašim sugrađanima. Zazivajući blagoslove svemogućeg Boga na hrvatski narod, molim se da vam svima podari darove jedinstva i mira”. U brzojavu talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelliju, Papa je uputio srdačan pozdrav državnom poglavaru Republike Italije i svim Talijanima.

Tijekom leta Papa je pozdravio 80-ak novinara koji ga prate na njegovu putovanju i zahvalio im je na njihovoj prisutnosti. “Dobar dan! Velika vam hvala na vašoj prisutnosti i vašoj pomoći na ovome putovanju. Želim vam sretan put i dobar rad! Razgovarat ćemo na povratku, hvala i ugodan dan“, rekao je Papa novinarima te se pozdravio sa svakim novinarom i kamermanom pojedinačno.

Papa je zatim odgovorio na pitanje novinara francuskog lista “La Croix” koji ga je pitao može li potvrditi eventualni susret s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom. Kineski vođa nalazi se u posjetu Kazahstanu i Uzbekistanu i sutra će se u Nur-Sultanu susresti s kazahstanskim predsjednikom Kassymom Jomartom K. Tokayevim. Papa je odgovorio da nema informacije o tom posjetu predsjednika Xija, ali još je jednom potvrdio da je uvijek spreman poći u Kinu.

Papu je u zračnoj luci Nur-Sultana dočekao kazahstanski predsjednik Kassym Jomart K. Tokayev. Na svečanosti dobrodošlice nije bilo službenih govora, nego samo kratki susret u VIP dvorani zračne luke. Nakon toga Papa je otišao u Predsjedničku palaču gdje će biti upriličen kurtoazni posjet predsjedniku i susret s građanskim vlastima i diplomatskim zborom. Tom prigodom Papa će uputiti svoj prvi službeni govor. Prvi dan pohoda zaključit će odlaskom u nuncijaturu u kojoj će boraviti tijekom svog trodnevnog boravka u Nur-Sultanu.

U srijedu 14. rujna ujutro u Palači mira i pomirenja započet će Kongres poglavara svjetskih i tradicionalnih religija na kojem Sveta Stolica redovito sudjeluje, a ove godine svjetskim vjerskim vođama pridružit će se i Papa. Središnja tema skupa uloga je vođa u duhovnom i društvenom razvoju svijeta u postpandemijskom dobu. Zasad je potvrđen dolazak 108 delegacija iz 50 zemalja svijeta. U popodnevnim satima Papa će slaviti Misu na Expo Groundsu.

Dijalog, susret, traženje mira među religijama i kulturama, to su ključne riječi ovog putovanja, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, predstavljajući novinarima Papin apostolski pohod Kazahstanu na tiskovnoj konferenciji uoči posjeta.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu