Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba

Na kraju misnog slavlja na Trgu Lajosa Kossutha u Budimpešti, u nedjelju 30. travnja, papa Franjo izmolio je molitvu Kraljice neba s okupljenim vjernicima. Prije molitve uputio je svoj uobičajeni nagovor koji prenosimo u cijelosti.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
30.04.2023 15:14

 

PAPA FRANJO

REGINA CAELI

Budimpešta, Trg Lajosa Kossutha

Nedjelja, 30. travnja 2023.

 

Zahvaljujem kardinalu Erdőu na njegovim riječima. Pozdravljam gospođu Predsjednicu, Predsjednika Vlade i nazočne predstavnike vlasti. Sad kad se moj povratak u Rim već približio, želim izraziti svoju zahvalnost njima, braći biskupima, svećenicima, posvećenim muškarcima i ženama i cijelom ljubljenom mađarskom narodu na gostoprimstvu i ljubavi koju sam osjetio u ovim dana. Izražavam ujedno zahvalnost onima koji su došli izdaleka i onima koji su tako vrijedno i tako dobro radili na ovom posjetu. Svima poručujem: Köszönöm, Isten fizesse! [Hvala, Bog vas nagradio!] Posebno želim spomenuti bolesne i starije, sve koji nisu mogli biti ovdje, one koji se osjećaju usamljeno i one koji su izgubili vjeru u Boga i nadu u život. Blizu sam vam, molim za vas i blagoslivljam vas.

Pozdravljam diplomate i braću i sestre drugih kršćanskih vjeroispovijesti. Hvala vam na vašoj prisutnosti i hvala vam što se u ovoj zemlji međusobno susreću i podupiru različite konfesije i religije. Kardinal Erdő rekao je da se ovdje živi ''već tisuću godina na istočnoj granici zapadnog kršćanstva''. Lijepo je što granice ne predstavljaju granice koje razdvajaju, već područja dodira, te da Kristovi vjernici na prvo mjesto stavljaju ljubav koja spaja, a ne povijesne, kulturne i vjerske razlike koje razdvajaju. Ono što nam je zajedničko jest Evanđelje, i upravo povratkom tamo, na izvore, hod kršćana nastavit će se po volji Isusa, Dobrog Pastira, koji nas želi ujedinjene u jedno stado.

Obratimo se sada Djevici Mariji. Njoj, Magna Domina Hungarorum, koju zazivate kao Kraljicu i Zaštitnicu, povjeravam sve Mađare. Iz ovog velikog grada i ove plemenite zemlje želim vam na srce staviti vjeru i budućnost čitavog europskog kontinenta, koji mi je posljednjih dana bio u mislima, a posebno stvar mira. Sveta Djevice, pogledaj na narode koji najviše trpe. Svrni svoj pogled prije svega na susjedni mučenički ukrajinski narod kao i na ruski narod, koji su Tebi posvećeni. Ti si Kraljica Mira, ulij u srca ljudi i vođa naroda želju za izgradnjom mira, da se mladim naraštajima dade budućnost nade, a ne rata; budućnost puna kolijevki, a ne grobova; svijet braće, a ne zidova.

K Tebi, Sveta Majko Božja, uzdižemo svoj pogled: Ti si nakon Isusova uskrsnuća pratila prve korake kršćanske zajednice i učinila ju ustrajnom i jednodušnom u molitvi (usp. Dj 1,14). Tako si držala na okupu vjernike, čuvajući jedinstvo svojim blagim i uslužnim primjerom. Molimo Te za Crkvu u Europi, da ponovno otkrije snagu molitve, da u Tebi ponovno otkrije poniznost i poslušnost, žar svjedočenja i ljepotu navještaja. Tebi povjeravamo ovu Crkvu i ovu zemlju. Ti, koja si klicala od veselja zbog uskrsnuća svoga Sina, ispuni naša srca svojom radošću. Draga braćo i sestre, želim vam ovo, da širite Kristovu radost: Isten éltessen! [Sretno!] Zahvalan za ove dane, nosim vas u srcu i molim vas da molite za mene. Isten áld meg a magyart! [Bog blagoslovio Mađare!]

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: