Papin program na Svjetskom danu mladih 2023.

Papin program na Svjetskom danu mladih 2023.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je predviđeni program Papina boravka u Portugalu.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
07.06.2023 14:47

 

Papa Franjo od 2. do 6. kolovoza posjetit će Lisabon i Fatimu kako bi sudjelovao na Svjetskom danu mladih 2023., koji će se održati pod geslom "Tih dana usta Marija i pohiti" (Lk 1,39).  

Kako javlja Vatican News, a prenosi IKA, na Svjetski susret mladih prijavljeno je više od 400 000 mladih.

Papa će za Lisabon krenuti 2. kolovoza te je predviđeni polazak u 7:50 iz rimske zračne luke "Fiumicino". Trebao bi stići oko 10 sati u zračnu bazu "Figo Maduro" u Lisabonu. Potom će ga u Nacionalnoj palači u Belèmu dočekati portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa. Također u četvrti Belèm, u kulturnom centru, susrest će se s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom u 16:45.
U Apostolskoj nuncijaturi susrest će se s premijerom te će u 17:30 u samostanu Dos Jerònimos moliti Večernju molitvu s biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i redovnicama, sjemeništarcima i pastoralnim djelatnicima.

Svečanost dobrodošlice za Svjetski susret mladih

Papa Franjo će se u 3. kolovoza ujutro sastati sa studentima u prostorijama Portugalskog katoličkog sveučilišta. Potom će iz Lisabona krenuti prema obližnjem Cascaisu, gdje će se susresti s mladima iz 'Scholas Occurentes' koji tamo imaju sjedište. Poslijepodne će se vratiti u portugalski glavni grad na svečanost dočeka Svjetskog dana mladih koja će se održati u parku Eduarda VII.

Križni put s mladima

Nekolicina mladih sudionika Svjetskog dana mladih imat će priliku primiti sakrament Pomirenja kod pape Franje na trgu ''So Impèrio'' u Belèmu 4. kolovoza. Sveti Otac će u 9:45 otići u župni centar ''De Serafina'' kako bi se susreo s predstavnicima nekih centara za pomoć i dobrotvorne svrhe. U 12 sati je ručak s mladima u Apostolskoj nuncijaturi, dok će u 18 sati Papa predvoditi križni put s mladima u parku Eduarda VII.

Posjet Fatimi i bdjenje s mladima

Papa će posjetiti svetište BDM Fatimske 5. kolovoza u jutarnjim satima. Papa Franjo će iz Lisabona krenuti helikopterom prema stadionu Fatima u 8 sati, a u 9:30 molit će krunicu s oboljelim mladima u kapelici ukazanja. Oko podneva je predviđen povratak u glavni grad. Predviđena su potom dva susreta: u 18 sati uobičajeni privatni susret s članovima Družbe Isusove u ''Colégio de S. João de Brito'', a u 20:45 bdjenje s mladima u parku Tejo.

Misa i povratak u Vatikan

Papa će završnu Misu Svjetskog dana mladih slaviti u parku Tejo u 9 sati. Poslijepodne će se održati susret s volonterima Svjetskog dana mladih na ''passeio marìtimo'' u Algèsu, prije oproštajne svečanosti u zračnoj bazi ''Figo Maduro''.

Papin povratni let za Rim krenut će u 18:15, a predviđeni dolazak u zračnu luku ''Fiumicino'' je u 22:15.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: