Papina poruka svećenicima: 'Budimo stručnjaci u zadaći voljenja drugih'

Papina poruka svećenicima: 'Budimo stručnjaci u zadaći voljenja drugih'

Dodao je kako je Isus uvijek onaj koji nas spašava, a mi smo ti koji smo spašeni.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
19.01.2021 18:00

 

Papa Franjo poslao je danas poruku biskupima, dijecezanskim svećenicima i redovnicima Venezuele, tijekom virtualnog sastanka koji je organiziran kako bi razmijenili iskustva u stanju panedmije koronavirusa.

– Zahvaljujem Gospodinu na prilici da vam se mogu obratiti, uzimajući u obzir poteškoće koje također ugnjetavaju toliko naše braće i sestara u Venezueli i širom svijeta – rekao je papa Franjo na početku videoporuke.

Naglasio je kako je ovo prilika da u duhu kršćanskog bratstva podijele svoja svećenička iskustva, svoj trud, svoje neizvjesnosti, kao i svoje čežnje i svoju vjeru kako bi nastavili djelovati u Crkvi. 

Ovaj virtualni događaj, koji je organizirala Venezuelska biskupska konferencija, održava se od 19. do 20. siječnja. Tema je: 'Naši svećenici u pandemiji: njihovo iskustvo i ministarska vježba u ovom razdoblju.' Cilj sastanka je osigurati prostor za slušanje i razmjenu iskustava, kao i razmjenu prijedloga u planiranju pastoralnih akcija.

Papa Franjo napomenuo je da se u ovim teškim trenutcima podsjeća na odlomak iz Markova evanđelja (usp. Mk 6,30-31), koji nam govori kako su se apostoli na povratku iz poslanja u koje ih je Isus poslao okupili oko Njega.

– Isus ih je pozvao da odu nasamo s Njim, na pusto mjesto, da se odmore neko vrijeme. Naši pastiri Crkve, čak i u sadašnjem kontekstu, traže da se ponašamo na taj način. Ne možemo djelovati sami, izolirano i samodostatno, sa skrivenim dnevnim redom. Neophodno je da se uvijek vraćamo Isusu, da se okupljamo u sakramentalnom bratstvu, da kažemo Njemu i jedni drugima ‘sve što smo činili i poučavali’, s uvjerenjem da to nije naše djelo, već Božje – pojasnio je Papa. 

Dodao je kako je Isus uvijek onaj koji nas spašava, a mi smo ti koji smo spašeni.

Papa Franjo dalje je objasnio da ono što Gospodin od nas želi jest da budemo stručnjaci u zadaći voljenja drugih, pokazujući im, u jednostavnosti svakodnevnih malih gesta naklonosti i pažnje, božansku nježnost.

Istodobno, Papa je primijetio da Bog želi da budemo sluge svoje braće, ali ponizni sluge, jer Isus nas šalje i podsjeća da sluga nije veći od svoga Gospodina, niti je onaj koji je poslan veći od onoga koji ga je poslao.

– Potrebno je u životu oživjeti želju za oponašanjem Dobrog Pastira i naučiti biti sluge svima, posebno našoj manje sretnoj i često odbačenoj braći i sestrama, te osigurati da, u ovo krizno vrijeme, osjete vašu pratnju, podršku i ljubav – dodao je. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu