Tisuće vjernika na Nacionalnom euharistijskom kongresu u SAD-u

Tisuće vjernika na Nacionalnom euharistijskom kongresu u SAD-u

Deseti Nacionalni euharistijski kongres u Sjedinjenim Američkim Državama počeo je u srijedu 17. srpnja 2024. u Indianapolisu.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato/YouTube
Objavljeno:
 
19.07.2024 11:12

 

Prvi Nacionalni euharistijski kongres nakon 83 godine u Sjedinjenim Američkim Državama završetak je Nacionalnog euharistijskog hodočašća. U četirima hodočasničkim procesijama sa sve četiri strane svijeta – iz Minnesote, Teksasa, Connecticuta i Kalifornije, ukupne dužine više od 10 tisuća kilometara, tijekom 60 dana, sudjelovalo je više od 100 tisuća vjernika.

Na cilju, u Indianapolisu, na stadionu Lucas Oil prvoga dana Euharistijskog kongresa okupilo se više od 10 tisuća ljudi. Predstavnici svih četiriju procesija ušli su na stadion noseći slike zaštitnika svojih ruta: Blažene Djevice Marije (sjever), sv. Ivana Diega (jug), sv. Elizabete Ane Seton (istok) i sv. Junipera Serre (zapad).

Potom je uz gregorijansko pjevanje himna Usta moja, biskup Crookstona Andrew Harmon Cozzens među okupljeno mnoštvo unio Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Presveto je izloženo u velikoj pokaznici izrađenoj za tu prigodu, koju je 2023. godine blagoslovio papa Franjo.

Pozdrave Svetog Oca na otvorenju Euharistijskog kongresa prenio je apostolski nuncij u SAD-u, kardinal Christophe Louis Yves Georges Pierre.

Američki biskupi su 2022. pokrenuli nacionalnu euharistijsku obnovu kao odgovor na zabrinutost zbog sve manje vjere u stvarnu prisutnost Isusa u Euharistiji među američkim katolicima. Cilj je ''obnova (revival) Crkve promicanjem živog odnosa s Gospodinom Isusom Kristom u Svetoj Euharistiji''.

Stoga je nuncij Pierre naglasio da prava euharistijska obnova, iako ''uvijek praćena sakramentalnom pobožnošću'' poput klanjanja, blagoslova, kateheza i procesija, ''mora nadilaziti pobožne prakse''. ''Prava obnova znači vidjeti Krista u drugima, ne samo u vlastitoj obitelji, prijateljima i zajednicama. Istinska obnova znači vidjeti Krista čak i u onima od kojih se osjećamo odijeljeni, bilo rasno ili klasno, ili u onima koji izazivaju naše vlastite načine razmišljanja, ili u onima koji misle drugačije od nas.'' Pri susretu s njima ''Krist je prisutan da bude most''.

Veći napori u izgradnji mostova jedinstva znak su istinske euharistijske obnove, dodao je. Pojasnio je da u slavlju Euharistije susrećemo Isusa koji je izgradio prvi most postavši čovjekom kada je čovječanstvo bilo odvojeno od Njega.

Zato vjera u stvarnu prisutnost nije samo vjera da je Isus prisutan u sakramentu pod prilikama kruha i vina, ''nego i u zboru Njegova vjernog puka'', čak i u onima ''koji imaju poteškoća u povezivanju s Njime zbog rana, straha ili grijeha''.

Mons. Pierre također je naglasio da euharistijsko klanjanje treba poimati kao odnos, ne gledajući Oltarski Sakrament samo kao predmet divljenja, nego kao prisutnog Isusa, te se tako naučiti odnosu s drugima, poštujući Boga prisutnoga u njima.

To znači živjeti istinski euharistijski život – prenijeti stav klanjanja u svakodnevicu, u odnos i način pristupanja drugima, poručio je nuncij, prenosi Vatican News.

Uz mons. Cozzensa i kardinala Pierrea, prvog dana programa govornica je bila s. Bethany Madonna. Idućih dana među govornicima će biti kardinali Blase J. Cupich i Daniel DiNardo, biskup Robert Barron, vlč. Mike Schmitz, evangelizator Jason Evert, glumac Jonathan Roumie i glazbenik Matt Maher.

Svakoga dana nagovori će biti prilagođeni pojedinom životnom pozivu i stanju. Vjerni će također imati prigodu za slavlje sakramenata Euharistije i Pokore. Isto tako, moći će se moliti pred relikvijama svetih Elizabete Ane Seton, Manuela Gonzáleza Garcíe, Paškala Bajlonskoga, Junípera Serre, Ivana Diega i blaženoga Carla Acutisa. Na štovanje će biti izložen i dio relikvije vela Blažene Djevice Marije iz Chartresa u Francuskoj te replika Torinskog platna.

Za Euharistijski kongres, koji nudi bogat petodnevni program na stadionu i velesajmu, prijavljeno je više od 50 tisuća sudionika. Očekuje se dolazak više od tisuću svećenika te 200 kardinala i biskupa, objavila je CNA.

Kongres će u nedjelju 21. srpnja završiti svečanom Misom koju će predslaviti proprefekt Dikasterija za evangelizaciju, kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, kojega je papa Franjo imenovao svojim izaslanikom za tu prigodu.

U pismu na latinskom jeziku upućenom kardinalu Tagleu na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, Sveti Otac udijelio je poseban blagoslov svima koji će se okupiti na Nacionalnom euharistijskom kongresu.

Izrazio je nadu da će biti ohrabreni da, sjedinjeni s Isusom u Presvetom Sakramentu našega otkupljenja, budu potpuno svjesni zajedničkih darova koje primaju u nebeskoj hrani i da ih mogu dijeliti drugima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: