Podnevni nagovor pape Franje iz Južnog Sudana

Podnevni nagovor pape Franje iz Južnog Sudana

''Predraga braćo i sestre, vraćam se u Rim noseći vas još više u srcu. Ponavljam: u mome ste srcu, u našim ste srcima, u srcima ste kršćana cijeloga svijeta!''

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
EWTN
Objavljeno:
 
05.02.2023 09:46

 

Nedjeljni Angelus papa Franjo održao je nakon svete Mise koju je slavio u gradu Jubi, u sklopu apostolskog putovanja Južnom Sudanu.  Podnevni nagovor prenosimo u cijelosti. 

''Hvala ti, dragi brate Stephen, na ovim riječima. Pozdravljam Predsjednika Republike zajedno sa svim prisutnim civilnim i vjerskim vlastima. Došao sam do kraja ovog hodočašća među vama i želim izraziti svoju zahvalnost za primljenu dobrodošlicu i za sav rad učinjen u pripremi ovog posjeta.

Zahvalan sam svima vama, braćo i sestre, koji ste došli ovamo u velikom broju iz različitih krajeva, mnogi putujući satima, ako ne i danima! Uz naklonost koju ste mi iskazali, zahvaljujem vam za vašu vjeru, za vašu strpljivost, za sve dobro koje činite i za trud koji hrabro prinosite Bogu, znajući kako ići naprijed. U Južnom Sudanu postoji hrabra Crkva, srodna sudanskoj, kako nas je podsjetio nadbiskup, spomenuvši lik svete Jozefine Bakhite: velike žene koja je Božjom milošću patnju pretvorila u pretrpljenu nadu. 'Nadu koja joj se rodila i 'otkupila' je, nije mogla zadržati za sebe; ta je nada trebala doprijeti do mnogih, doprijeti do svih', napisao je Benedikt XVI. (Enciklika Spe Salvi, 3). Nada je riječ koju bih želio ostaviti svakome od vas, kao dar za dijeljenje, kao sjeme koje donosi plod. Kao što nas podsjeća lik svete Jozefine, nada je, posebno ovdje, u znaku žene i želim na poseban način zahvaliti i blagosloviti sve žene u zemlji.

Uz nadu bih htio pridružiti još jednu riječ, riječ koja je bila u središtu ovih dana i – svom snagom se nadam – budućih dana: mir. S mojom braćom Justinom i Iainom, kojima iskreno zahvaljujem, došli smo ovamo i nastavit ćemo pratiti vaše korake, čineći sve što možemo da to budu koraci mira, koraci prema miru. Put pomirenja i mira želio bih povjeriti još jednoj ženi, najvećoj i ujedno najmanjoj, najuzvišenijoj i ujedno najbližoj nama, svakom od nas. Ona je naša nježna Majka Marija, Kraljica Mira. Pratila nas je svojom promišljenom i tihom prisutnošću: Njezin kip, ovdje prisutan, podsjeća nas da je Afrička Djevica uvijek s nama. Njoj, kojoj se sada molimo, povjeravamo mir u Južnom Sudanu i na cijelom afričkom kontinentu, gdje tolika naša braća i sestre u vjeri trpe progon i opasnosti, gdje bezbrojni ljudi pate od sukoba, izrabljivanja i siromaštva. Djevici Mariji također povjeravamo mir u svijetu, osobito u mnogim zemljama koje su u ratu, kao što je napaćena Ukrajina.

Predraga braćo i sestre, vraćam se u Rim noseći vas još više u srcu. Ponavljam: u mome ste srcu, u našim ste srcima, u srcima ste kršćana cijeloga svijeta! Nikad ne gubite nadu. I ne propuštajte priliku za izgradnju mira. Neka nada i mir prebivaju u vama, neka nada i mir prebivaju u Južnom Sudanu!''

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: