Pogubljen oteti koptski kršćanin

Pogubljen oteti koptski kršćanin

Prema Nabilovu sinu, u Bir al-Abdu živi oko 100 koptskih kršćanskih obitelji te se sada svi brinu kako će javno objavljivanje snimke ubojstva potaknuti egzodus iz grada.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
copts-united.com
Objavljeno:
 
20.04.2021 12:26

 

Prema informacijama koje su se pojavile u Egiptu, teroristi Islamske države 17. travnja objavili su gnusnu snimku egzekucije koptskog kršćanina Nabila Habshija (62) koji je otet tijekom studenoga 2020. godine, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Nažalost, ovo su prve informacije koje je Nabilova obitelj saznala poslije otmice. Vjeruju kako se pogubljenje moglo dogoditi ili u ožujku ili početkom travnja.

U vrijeme njegove otmice u studenome 2020. International Christian Concern (ICC) objavio je da su 8. studenoga u egipatskom gradu Bir al-Abdu na sjevernom Sinaju tri maskirane osobe otele koptskog kršćanina Nabila Habshija Salamua (61). Obitelj koja je prijavila otmicu istaknula je da se bave trgovinom mobitela te da nemaju poznatih neprijatelja. Naglasili su kako je Nabil bio kum za vrijeme izgradnje mjesne crkve te da su im odnosi sa susjedima muslimanima dobri.

Prema Nabilovu sinu, u Bir al-Abdu živi oko 100 koptskih kršćanskih obitelji te se sada svi brinu kako će javno objavljivanje snimke ubojstva potaknuti egzodus iz grada. Slično se dogodilo u Al-Arishu, gdje je porast aktivnosti terorista Islamske države, uključujući ubojstva kršćana, prisilio čitavu koptsku zajednicu da pobjegne zbog vlastite sigurnosti.

U roku od 48 sati od objave videozapisa o pogubljenju, egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su ubili trojicu upletenih. Međutim, ICC postavlja pitanje zašto su vlasti čekale šest mjeseci da djeluju i reagirale tek nakon što je Nabil ubijen?

– Minimalno pravo za obitelj mučenika jest doći do tijela i odrediti mjesto za ukop. Sada to čekamo od policije, pogotovo što je objavljeno kako postoje neke informacije. Moramo napomenuti da je sve trajalo šest mjeseci i da je u tom razdoblju postojala komunikacija između terorista i policije. Zašto sada ne znamo gdje je tijelo našeg oca? – kazao je sin ubijenog kršćanina.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: