Pokrenut webinar o ukazanjima u Fatimi

Pokrenut webinar o ukazanjima u Fatimi

Odjel za studije marijanskoga svetišta u Fatimi pokrenuo je webinar koji svake srijede tijekom siječnja, sudionicima pruža mogućnost da bolje shvate zbivanja koja su se dogodila u današnjem svetištu.

Autor
IKA/Laudato/G.O
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
12.01.2022 19:21

 

Gotovo 200 osoba iz Portugala, Brazila, Kostarike, Italije, Španjolske i Paname registrirano je za seminar ''Shvatiti Fatimu'', prvu on-line inicijativu Odjela za studije tog portugalskog marijanskog svetišta koje je organiziralo seminar o povijesti Fatime i njezinoj poruci. Inicijativa – koja se održava svake srijede u 21 sat i 15 minuta – namijenjena je široj javnosti, a posebno znanstvenicima i studentima na području društvenih i humanističkih znanosti, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, odgajateljima, katehetama i pastoralnim djelatnicima.

Na svakom se sastanku raspravlja o dvije teme. Prošloga su tjedna u središtu bile teme ''Viđenjā, ukazanjā i drugi idiomi'' te ''Slika Gospe Fatimske''. Današnje su teme: ''Lucijini spisi i spisi papā'' te ''Fatima''. U srijedu 19. siječnja tema će biti pitanje ''Tajna ili tajne?'', a razmišljat će se i o prikazima Djevice Marije, dok će se na posljednjem susretu, 26. siječnja, govoriti o mjestima ukazanja i o fatimskim molitvama. Teme su vrlo raznolike i pomoći će dekodirati Fatimu, bolje upoznati njezinu povijest i produbiti njezinu poruku – rekao je na otvaranju webinara rektor svetišta u Fatimi, otac Carlos Cabecinhas, napominjući da je ta inicijativa poticaj za produbljivanje znanja o Fatimi, uz format koji odgovara potrebama današnjeg vremena, omogućujući udobno sudjelovanje od kuće i, ponajviše, s različitih mjesta.

Cijeli seminar vodi ravnatelj Odjela za studije svetišta u Fatimi, koji je također ravnatelj Odjela za kulturnu baštinu biskupije Leiria-Fatima, Marco Daniel Duarte. Fatimu, kao svaku ljudsku stvarnost, čine jezični kodovi, vlastiti rječnik, specifično semantičko polje – istaknuo je Duarte tijekom prvog susreta. Objasnio je kako se, pred povijesnim i vjerskim fenomenom, uvijek nameću terminološka pitanja koja zahtijevaju racionalnu i intelektualnu klasifikaciju, što potiče brojne rasprave o tomu kako 'kodirati i dekodirati' poseban događaj kao što je onaj iz Fatime.

Raspored seminara dostupan je na službenoj mrežnoj stranici Svetišta.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu