Pokušaj ujedinjenja Katoličke i Pravoslavne Crkve

Pokušaj ujedinjenja Katoličke i Pravoslavne Crkve

Na današnji dan 1439. godine svečano je objavljeno ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne Crkve. Ovaj sporazum bio je vrhunac višegodišnjih nastojanja kršćanskih vladara da se ujedini protiv Osmanskog Carstva koje je bilo na pragu osvajanja Carigrada. 

Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Thing Link
Objavljeno:
 
06.07.2020 17:12

Bizantski car Ivan VIII. Paleolog pritisnut opasnošću od Osmanlija nastojao je oko ujedinjenja katolika i kršćana. Istina, njegova želja za ujedinjenjem nije bila toliko vjerske naravi, koliko traženje vojne i novčane pomoći zapadnih vladara. On je zajedno sa svojim bratom Demetrijem, patrijarhom Josipom te nekoliko metropolita i biskupa stigao na Firentinski sabor gdje je na današnji dan proglašena crkvena unija.

Katolici i pravoslavci tijekom tog su se koncila više puta sukobili zbog različitih stavova u vjerskim pitanjima. Najviše prijepora bilo je oko tzv. 'Filioque', odnosno pitanja odakle dolazi Duh Sveti. Prema katoličkom uvjerenju Duh Sveti dolazi od Oca i Sina, dok pravoslavci tvrde da dolazi od Oca preko Sina. Prijepora je bilo i oko papinskog primata, a premda ga je car Ivan VIII. Paleolog priznao, vojna pomoć na kraju nije stigla. 

Međutim, unija na koncu nije dugo trajala niti je zaživjela na istoku. Ipak, ona ostaje kao jedan od važnih pokušaja stvaranja zajedništva dviju najvećih kršćanskih denominacija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: