Poljskoj u bliskoj budućnosti prijeti nedostatak svećenika

Poljskoj u bliskoj budućnosti prijeti nedostatak svećenika

U rekordnoj 2005. godini u Poljskoj je 1145 muškaraca započelo svećeničku formaciju. U proteklih godinu dana bilo ih je svega 441, 57 manje nego prethodne godine.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
ocdn.eu
Objavljeno:
 
27.04.2021 11:33

 

Prema riječima nadbiskupa Poznanja (Poznań) Stanislawa Gądeckog, Katolička Crkva u Poljskoj u bliskoj će se budućnosti suočiti s nedostatkom svećenika, prenosi IKA. To je jedan od razloga zašto je prema predsjedniku Poljske biskupske konferencije u budućnosti potrebno formirati veće župe.

Pozivajući se na nagli pad broja kandidata za svećeničko zvanje u nadbiskupiji Poznanj na zapadu zemlje, Gadecki je u pastoralnom pismu objavljenom na Nedjelju Dobrog Pastira napisao kako podatci o broju svećeničkih zvanja neumoljivo ukazuju na to da Poljska mora računati da će se u bliskoj budućnosti suočiti sa znatnim gubitkom svećenstva, što će se odraziti na mnoge župe.

– Zbog nedostatka svećenika potrebno je spojiti manje župe tako da jedan župnik pastoralno skrbi za dvije ili više bivših malih župa – predlaže nadbiskup Gądecki.

Pozvao je na puno žarču molitvu za nova zvanja kako ne bi nedostajalo propovjednika i djelitelja sakramenata. Ljudi Boga uvijek trebaju, pa i u doba tehnološke dominacije i globalizacije, naglasio je nadbiskup u pastoralnom pismu objavljenom u Poznanju i Varšavi na Nedjelju Dobrog Pastira kada se slavi i Dan molitve za zvanja.

Crkva u Poljskoj tradicionalno je imala veliki udio u ukupnom broju kandidata za svećeništvo u Europi. U rekordnoj 2005. godini u Poljskoj je 1145 muškaraca započelo svećeničku formaciju. U tekućoj akademskoj godini 2020./2021. bilo ih je, međutim, svega 441, 57 manje nego prethodne godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu