Pompeo: 'Crkva ima moralni autoritet i treba govoriti o vjerskim progonima u Kini'

Pompeo: 'Crkva ima moralni autoritet i treba govoriti o vjerskim progonima u Kini'

Američki dužnosnik Mike Pompeo istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države žele ohrabriti crkvene službenike da koriste moralni autoritet kako bi se poboljšali uvjeti svih vjernika.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
30.09.2020 15:45

 

U razgovoru za Catholic News Agency, jedan od najviših američkih dužnosnika Mike Pompeo istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države žele ohrabriti crkvene službenike da koriste taj moralni autoritet kako bi se poboljšali uvjeti svih vjernika, svakako katolika, ali i pripadnika svih vjera u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Pompeo će Vatikan posjetiti u sklopu šireg putovanja koje uključuje i Hrvatsku, a u središtu Katoličke Crkve susrest će se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, te nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama.

Kardinal Parolin smatra se glavnim arhitektom privremenog vatikansko-kineskog sporazuma, potpisanog prije dvije godine, te je u nedavnom razgovoru najavio kako se radi na njegovoj obnovi.

S druge strane, njegov američki kolega objavio je 18. rujna u magazinu First Things komentar o odnosima Kine i Katoličke Crkve, poprativši ga kritikom u obliku tweeta: 'Ako obnovi sporazum, Vatikan ugrožava svoj moralni autoritet.'

Unatoč tomu, Pompeo je u razgovoru za CNA istaknuo važnost crkvene uloge u očuvanju vjerskih sloboda, dodavši kako vjeruje da SAD i Sveta Stolica imaju zajednički interes u tome da svako ljudsko biće u Kini ima priliku prakticirati svoju vjeru i služiti se svojom savjesti.

– Naša administracija puno je vremena i energije uložila u promociju vjerskih sloboda diljem svijeta te smatram da Katolička Crkva i Sjedinjene Američke Države dijele želju da se poboljšaju uvjeti za katolike koji žele u Kini prakticirati svoju vjersku tradiciju – rekao je Pompeo.

Američki državni tajnik dodao je kako, suprotno tomu, trenutačno svjedočimo enormnom smanjivanju mogućnosti odlaska u crkvu.

– Stvari koje čine na prostorima namijenjenim kršćanskim vjernicima, ono je što se događa na zapadu s muslimanskim stanovništvom u Xinjiangu. Gledamo kako situacija postaje sve gora i zato potičemo Vatikan da iskoristi svoj kapacitet moralnog autoriteta i svjedoka kako bi podržao te vjernike. To je razgovor koji uvijek očekujem voditi kad se susrećem s vjerskim vođama diljem svijeta – istaknuo je Pompeo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: