Porast broja svećenika u Aziji i Africi, Europa u padu

Porast broja svećenika u Aziji i Africi, Europa u padu

Promijenio se postotak broja svećenika po kontinentima. Premda ih Europa još uvijek ima najveći udio, udio europskih svećenika u ukupnom se njihovu broju u svijetu smanjio.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
tennessean.com
Objavljeno:
 
23.11.2020 20:12

 

Novi Godišnjak Središnjeg ureda za crkvenu statistiku pokazuje da je broj svećenika u Africi i Aziji u stalnom porastu, prenosi IKA.

Ukupno je od 2013. do 2018. u svijetu bilo više od 414 000 svećenika, a od toga ih je oko 43 000 zaređeno u tom razdoblju. Novi statistički godišnjak odnosi se na godinu 2018. i pokazuje da je u svijetu manje svećenika, ali samo za 0,3 posto. No, porast broja svećenika u Africi i Aziji ne može nadoknaditi pad njihova broja u Europi i Oceaniji. Samo ih je u Europi manje za sedam posto. Razlika se očituje i među brojem biskupijskih i redovničkih svećenika. Dok broj dijecezanskih uglavnom raste, broj redovničkih svećenika u stalnom je padu. Premda godišnjak ne tumači te podatke, brojevi pokazuju da je u razdoblju od tih pet godina u Europi osam posto manje redovničkih svećenika, dok je u Africi i Aziji u istom razdoblju zabilježen njihov porast za deset posto.

Postotak broja svećenika po kontinentima u pet godina jasno se mijenjao. Premda ih Europa još uvijek ima najveći udio, udio europskih svećenika u ukupnom se njihovu broju u svijetu smanjio. Godine 2013. 184 000 svećenika u Europi predstavljao je oko 44,3 posto od svjetskoga broja, a pet godina poslije njihov je udio 41,3 posto. Uglavnom se to svodi na pad broja redovničkih svećenika. Istodobno su Afrika i Azija dosegle ukupno 25,7 posto od svjetskoga broja. Amerika je zadržala udio od 30 posto, a Oceanija od 1,1 posto.

Analitičari ističu da je između 2013. i 2018. preminulo 4000 manje svećenika nego što ih je zaređeno. U Europi, koju karakterizira znatno viša starosna dob svećenika, u tom ih je razdoblju umrlo gotovo 15 000 više nego što ih je zaređeno. Statistički se to izjednačilo s brojevima iz Azije i Afrike gdje je starosna dob znatno niža. Uz to, Amerika je pritom demografski gotovo potpuno izjednačena.

Podatci također pokazuju da je smrtnost svećenika u cijelom svijetu u porastu, no znatno se razlikuje po kontinentima – u nekim je dijelovima Afrike, Srednje Amerike i jugoistočne Azije očito viša.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: