Porfirije Perić novi je poglavar Srpske pravoslavne Crkve

Porfirije Perić novi je poglavar Srpske pravoslavne Crkve

U završnom izboru koji se održao u Hramu svetog Save za novoga patrijarha SPC-a našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Objavljeno:
 
18.02.2021 17:46

 

Porfirije Perić 46. je poglavar Srpske pravoslavne Crkve, izvijestila je agencija Tanjug. Novoizabrani patrijarh do danas je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, gdje ga je imenovao Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne Crkve na svom redovitom svibanjskom zasjedanju 24. svibnja 2014. Prema Ustavu SPC-a, vladike su izglasale tri imena koja su stavljena u kuvertu, a onda u Evanđelje. Potom je slučajnim odabirom kuvertu s njegovim imenom izvukao monah Matej.

Porfirije Perić rođen je 22. srpnja 1961. godine u Bečeju. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine. Pohađao je studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.  Nakon što je zaređen za monaha u manastiru Dečani, po završetku fakulteta otišao je na postdiplomski studij u Atenu, gdje je ostao do 1990. godine. Prije nego što je preuzeo dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirije Perić od 2010. godine bio je vojni episkop, a zatim i koordinator za suradnju Srpske pravoslavne Crkve i Vojske Srbije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: