Povjerenstvo za COVID-19: Više ulaganja u zdravstvo, manje u oružje

Povjerenstvo za COVID-19: Više ulaganja u zdravstvo, manje u oružje

U 2019. godini vojna su ulaganja dosegla rekordni iznos od 1,9 trilijuna američkih dolara. Po mišljenju kardinala Petera Turksona, pročelnika Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, potrebno je globalizirati solidarnost.

Autor
Vatican News/Laudato/D.R.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
14.07.2020 11:00

 

Vatikansko povjerenstvo za COVID-19 zatražilo je na konferenciji za tisak da se troškovi za oružje pretvore u troškove za pomoć i za zdravstvo, kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, izvještava Vatican News.

Povjerenstvo je iznijelo podatak da su opći vojni troškovi u 2019. godini iznosili gotovo dva trilijuna američkih dolara, što je 300 bilanca Svjetske zdravstvene organizacije. Po mišljenju kardinala Petera Turskona, pročelnika Dikasterija za promicanje ljudskoga razvoja, i predsjednika Vatikanskoga povjerenstva za COVID-19, potrebna je globalizacija solidarnosti, jer se unatoč krizi prouzročenoj koronavirusom i dalje troši na oružje.

- Dok se danas za vojne troškove, uključujući i najveće programe nuklearne modernizacije, namjenjuju iznosi bez presedana, bolesni, siromašni, marginalizirani i žrtve sukoba nerazmjerno su pogođeni sadašnjom krizom. Povezane krize kao što su zdravstvena, društveno-gospodarska i ekološka povećavaju nejednakosti, i to ne samo između bogatih i siromašnih, nego i između područja na kojima vladaju mir, blagostanje i okolišna pravednost, i područja sukoba, oskudice i ekološkoga uništenja. Bez mira ne može doći do ozdravljenja - istaknuo je kardinal Turkson.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: