Pozdrav misionara Litrića hrvatskim učenicima i nastavnicima povodom početka školske godine

Pozdrav misionara Litrića hrvatskim učenicima i nastavnicima povodom početka školske godine

Najstariji hrvatski misionar, don Danko Litrić, koji je na službi u Ruandi, uputio je 4. rujna poruku učenicima i nastavnom osoblju početkom nove školske godine u Republici Hrvatskoj. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

Autor
Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj/Laudato/F.P.
Fotograf
Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj
Objavljeno:
 
04.09.2023 15:20

 

Na poticaj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj želim pozdraviti na početku nove školske godine sve nastavnike, profesore i djelatnike u svim našim hrvatskim školama. Pozdravlja vas najstariji hrvatski misionar koji ima sreću da živi i radi lijepi misionarski poziv i apostolat sve od 1981. godine u maloj afričkoj zemlji na ekvatoru – u Ruandi, o kojoj ste mnogo čuli i čitali. To je zemlja puna djece i mladih, što vi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ne možete ni zamisliti. Ujutro kad djeca idu u školu sve vrvi od djece u različitim uniformama u svim pravcima gdje se nalaze škole. To je divno vidjeti u mojoj misiji u kojoj ima sedam škola, a svaka ima oko tisuću učenika.

Sva djeca u Ruandi žele ići u školu, jer znaju da bez škole ne mogu živjeti niti išta u životu postići. Nažalost mnogi ne mogu ići u školu jer treba puno potrebnog za školovanje: uniforma, bilježnice, olovka ili kemijska, pločica ili bilježnice… jer su mnogi siročad bez tate i mame ili su siromašni.

Vi u našoj Domovini imate sreću, jer imate sve potrebno. Svugdje ima škola, a ako je malo dalje, uređeno je sve za prijevoz. Imate sve potrebno. Morate za to zahvaliti Bogu i zemlji u kojoj živite. Zato vam želim reći, draga djeco, zahvalite Bogu za tu mogućnost. I Isus Sin Božji, koji je postao čovjek i malo dijete išao je u školu gdje je „rastao u milosti pred Bogom i ljudima“.

Tako i ja vama, draga djeco koji započinjete novu školsku godinu, želim da u novoj školskoj godini rastete u milosti, mudrosti i znanju pred Bogom i ljudima. Da budete veseli i sretni u školi, koja vas priprema za sretan život na zemlji, koja se produljuje u vječnu sreću u Nebu za koju nas je dobri Otac stvorio!

A učitelje i profesore bih zamolio neka ne zaborave da uz znanje prema udžbenicima ne zaborave djeci pomoći u lijepom ljudskom i kršćanskom življenju, da bi mogli sretni biti oni i njihovi roditelji u ovom i budućem životu.

Molim vas ako možete nešto žrtvovati od onoga što imate, da ne zaboravite i siromašnu djecu u Ruandi i Africi kao i drugim dijelovima svijeta gdje vaši vršnjaci teško žive kako bi i oni mogli ići u školu. To činite jasno preko vaših učitelja i odgojitelja koji vas odgajaju u ljubavi.

Hvala svima!

Don Danko Litrić, milošću Božjom misionar od 1981.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: