Preminuo kardinal koji je vodio Crkvu nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Preminuo kardinal koji je vodio Crkvu nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Eduardo Martinez Somalo po svojoj je službi bio dužan proglasiti smrt pape, zapečatiti njegove privatne prostorije i uništiti papinski prsten.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
CNS/Paul Haring
Objavljeno:
 
11.08.2021 16:19

 

Kardinal Eduardo Martinez Somalo preminuo je u utorak 10. kolovoza u Vatikanu u 95. godini života. Prema neslužbenim izvorima, zdravstveno stanje Martineza Somala pogoršalo se prošlog mjeseca kada je pretrpio srčani udar.

Ovaj Španjolac rođen 31. ožujka 1927. godine zaređen je za svećenika 1950. godine, a najpoznatiji je kao komornik Kardinalskog zbora u razdoblju od 1993. do 2007. godine.

Kardinal Martinez Somalo bio je kardinal komornik u vrijeme Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. prije umirovljenja. Zanimljivo je kako je između te dvojice pape upravo on bio na čelu Katoličke Crkve. Naime, od smrti pape Ivana Pavla II. do izbora kardinala Josepha Ratzingera Sveta je Stolica bila ispražnjena. Kako je tada Crkvom upravljao Kardinalski zbor, kardinal Martinez Somalo je kao komornik imao najvišu vlast u Crkvi. 

Martinez Somalo po svojoj je službi bio dužan proglasiti smrt pape, zapečatiti njegove privatne prostorije i uništiti papinski prsten. Uoči svog 80. rođendana papi Benediktu XVI. zatražio je umirovljenje zbog navršene dobi.

Papa Franjo izrazio je sućut obitelji preminulog kardinala istaknuvši njegovu zauzetost i svjedočanstvo vjere za vrijeme života.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: