Preminuo posljednji preživjeli redovnik iz alžirskog masakra

Preminuo posljednji preživjeli redovnik iz alžirskog masakra

Sedam redovnika mučenika iz njegove zajednice proglašeni su blaženima 8. prosinca 2018.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
23.11.2021 13:06

 

Otac Jean Pierre Schumacher, posljednji od dvojice redovnika koji su preživjeli masakr u opatiji Tibhirine, u Alžiru 1996., preminuo je u 97. godini života u trapističkom samostanu u Mideltu, izvijestila je Catholic News Agency.

Pokojni redovnik služio je kao noćni vratar opatije Tibhirine 27. ožujka 1996., kada su pripadnici oružane islamske skupine oteli i kasnije odrubili glave sedmorici njegove subraće. Otmičari, koji su u opatiju ušli kroz podrum, te noći nisu prošli kroz ulazna vrata, gdje je Schumacher bio smješten. Drugi preživjeli iz zajednice, otac Amédée Noto, umro je 2008. godine.

Sedam redovnika mučenika iz njegove zajednice proglašeni su blaženima 8. prosinca 2018., zajedno s još 12 kršćana ubijenih tijekom građanskog rata u Alžiru 1990-ih. Schumacher je nazočio njihovoj beatifikaciji u Svetištu Gospe od Svetog Križa u Oranu.

Papa Franjo upoznao je Schumachera i poljubio mu ruku tijekom apostolskog posjeta Maroku u ožujku 2019. Redovnik je u intervjuu 2011. godine rekao da se neprestano moli za muslimanske ekstremiste koji su ubili ostale članove njegove zajednice, napominjući da je prior njegove zajednice, otac Christian, oprostio svojim ubojicama prije njegove mučeničke smrti.

– Moramo oprostiti. Bog nas poziva da volimo jedni druge – rekao je Schumacher.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: