Preminuo svećenik zaslužan za kanonizaciju Faustine Kowalske

Preminuo svećenik zaslužan za kanonizaciju Faustine Kowalske

Svećenik Seraphim Michalenko bio je vicepostulator u kauzi za proglašenje svetom sv. Faustine Kowalske te svjedok dvaju čuda po njezinu zagovoru.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Courtesy of the Marian Fathers
Objavljeno:
 
16.02.2021 13:02

 

Svećenik Serafim Michalenko, koji je više od 20 godina bio vicepostulator Sjeverne Amerike za proces kanonizacije sv. Faustine Kowalske, umro je 11. veljače u Medicinskom centru Berkshire, u Pittsfieldu, u Massachusettsu, u dobi od 90 godina.

Serafimovo dugogodišnje djelovanje promoviranja poruke Božjeg milosrđa uključuje i krijumčarenje slika stranica 'Dnevnika' svete Faustine iz komunističke Poljske 70-ih godina prošlog stoljeća.

Bio je svjedok prvog čuda pripisanog zagovoru svete Faustine, koji je otvorio put za njezino proglašenje blaženom 1993. godine, kao i koordinator provjere tog čuda za Faustinino proglašenje svetom u travnju.

Naime, čovjek po imenu Bob Digan došao je k Serafimu koji ga je poučio pobožnosti Božjem milosrđu. Bob je osjećao da molitve Faustini mogu pomoći njegovoj obitelji. Njegova supruga Maureen imala je neizlječivu bolest limfedem, a sin Bobby rođen je s oštećenjem mozga i imao je težak poremećaj napadaja zbog kojeg nije mogao dobro komunicirati niti se slobodno kretati. Digan je rekao Serafimu da će otputovati u Poljsku, gdje je vjerovao da će Bog izliječiti i Maureen i Bobbyja. Serafim je išao s njima jer je Digan tvrdio da će svećenik svjedočiti čudu.

Kad su došli do groba tada slabo poznate časne sestre Faustine, Bobby je odjednom postao zaigrano i živahno dijete, a Maureenina je bolest nestala. Maureenino je ozdravljenje bilo ključno za Faustininu beatifikaciju 1993. godine.

Serafim je također bio svjedok čuda svećenika Rona Pytela, koji je zalaganjem svete Faustine čudesno izliječen od neoperabilne srčane mane. Serafim je pomogao voditi postupak prikupljanja medicinskih kartona i izvještaja svjedoka povezanih s ozdravljenjem. Zajedno s Pytelom, Serafim je čudo predstavio Vatikanu, a ono je prihvaćeno kao čudo potrebno za kanonizaciju svete Faustine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: