Prije pohoda Malti Papa se pomolio u bazilici Svete Marije Velike

Prije pohoda Malti Papa se pomolio u bazilici Svete Marije Velike

Papa Franjo u petak 1. travnja popodne, u rimskoj bazilici Svete Marije Velike pomolio se pred ikonom Blažene Djevice Marije – Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka), povjerivši Djevici Mariji svoje putovanje na Maltu, 36. izvan Italije, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
02.04.2022 10:48

 

Uobičajeno, Papa se pred ikonom Blažene Djevice Marije – Salus Populi Romani – pomoli prije i poslije svakog putovanja u inozemstvo. Prvi je put posebno mu dragu baziliku pohodio dan nakon izbora za papu, 14. ožujka 2013. godine.

Jednom je rekao kako u toj ikoni Marije s Djetetom u naručju vidi ''vjeru Božjega naroda koji se stoljećima okupljao oko Djevice Marije u trenucima nevolje, da bi isprosio znak milosti s neba, jer ono što je nemoguće ljudima, nije nemoguće Bogu''.

Ikona Salus Populi Romani uvijek je bila draga papama i isusovcima – sv. Ignacije prvu Misu slavio je upravo u bazilici Svete Marije Velike. Pio XII. iskazao joj je odanost kad je 1950. godine proglasio dogmu o Uznesenju. Ta je ikona, osim toga, 2000. godine bila postavljena u Tor Vergati u Rimu, prigodom Svjetskog dana mladeži, i tom ju je prigodom Ivan Pavao II. povjerio mladima zajedno s križem, da ''uvijek bude jasno očito da je Marija vrlo snažna Majka koja vodi Isusu''. Sv. Ivan Pavao II. od samoga početka svojega pontifikata zaželio je da pred tom ikonom Djevice Marije dan i noć gori svjetiljka, kao svjedočanstvo njegove velike pobožnosti prema Majci, ističe se u prilogu ''Vatican Newsa''.

Na općoj audijenciji u srijedu 30. ožujka, Sveti Otac rekao je da će u Malti biti hodočasnik stopama apostola Pavla, koji je ondje primljen s velikim čovjekoljubljem nakon doživljenog brodoloma na putu za Rim. ''Ovo apostolsko putovanje bit će tako prigoda da pođem na izvore navještaja Evanđelja, kako bih osobno upoznao živu kršćansku zajednicu koju resi tisućljetna povijest, te kako bih se susreo sa stanovnicima zemlje koja se nalazi usred Sredozemlja i na jugu europskog kontinenta, koja je i dandanas zauzeta u prihvaćanju mnoge braće i sestara koji traže utočište'', rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo 2. i 3. travnja boravit će u apostolskom pohodu Malti. Geslo pohoda Svetoga Oca jest: ''Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje'', prema retku u Djelima apostolskim (28,2) iz izvještaja o brodolomu sv. Pavla na otoku Malti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: