Proslava 50 godina hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

Proslava 50 godina hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

Svete Mise predslavio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
05.06.2023 17:45

 

Zlatni jubilej, 50 godina postojanja zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu, proslavljen je misnim slavljima u subotu, 3. i nedjelju, 4. lipnja. Mise je predslavio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

U koncelebraciji su bili, uz voditelja zajednice, mr. vlč. Ivicu Damjanovića: preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, vlč. Branko Šimović, prvi voditelj zajednice u Bochumu, vlč. Vinko Delinac, koji je prije mirovine dugi niz godina vodio te zajednice, mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i vlč. Mato Knežević, župnik iz Gradišta.

Misa u subotu slavljena je u crkvi sv. Augustina u Gelsenkirchenu, uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Misno slavlje započelo je pozdravom, koje je uime zajednice svim nazočnima uputila gospođa Ksenija Ivančić.

Biskup Svalina svoju homiliju započeo je razmatranjem znaka križa koji tako često stavljamo na sebe i ne razmišljajući da smo kao vjernici označeni tim znakom.

''Tim znakom počinje njegov dan, njegov rad, njegovo jelo i njegov večernji počinak. Bez tog znaka Presvetog Trojstva kršćanin je kao bez životnog kompasa'', kazao je biskup Svalina.

Prisjetio se i svih onih koji su prije 50 godina krenuli u svijet, neizvjesno, ali pouzdajući se u Providnost.

''Kako se ne sjetiti tolikih muškaraca i žena, koji su otišli u svijet, u nepoznato, u svojevrsnu nesigurnost, kao i neizvjesnost, ostavivši svoje najmilije kod kuće?'' pitao je biskup Svalina i pozvao na molitvu za sve njih.

U misnome slavlju sudjelovali su i članovi KUD-a ''Zrinski'' koji su prinijeli na oltar darove kruha i vina. Pjevanje na Misi animirao je mješoviti zbor zajednice, predvođen orguljašem i voditeljem Tomislavom Barbarićem. Na kraju misnog slavlja obratili su se i čestitali jubilej bivši voditelji zajednice, a uime prepošta i dekana Gelsenkirchena, gospodina Markusa Pottbäckera, čestitku je pročitala gospođa Sandra Marek. U večernjem programu koji je uslijedio nakon misnog slavlja uz domaći KUD ''Zrinski'' sudjelovao je i KUD ''Adria'' iz Duisburga. Druženje i program nastavio se u prostorima župe sv. Augustina u Gelsenkirchenu.

Misno slavlje u nedjelju 4. lipnja okupilo je veliki broj članova zajednice u crkvi Sv. Križa u Bochumu. Tamo je na početku Mise pozdravnu riječ uputio gospodin Marijo Čengija. I ovo misno slavlje bilo je prožeto zahvalnošću za proteklih pedeset godina djelovanja i života ove zajednice, ali ujedno i molitva za budućnost.

Predvoditelj misnog slavlja, mons. Svalina, pozvao je nazočne na zahvalnost prema svima koji su u proteklom vremenu dali svoj doprinos u izgradnji ovih zajednica.

''Toliki istinski svjedoci vjere, tolike naše vjerničke obitelji, mladići i djevojke, stariji i bolesni, pa: ministranti, čitači, sakristani, djelitelji pričesti, vjeroučitelji, dobročinitelji, orguljaši, pjevači i svi vi, braćo i sestre, na bezbroj načina doprinosite ljepoti i živosti ove zajednice'', rekao je biskup Svalina.

Na kraju svoje homilije napomenuo je da je kao donedavni ravnatelj Hrvatskog Caritasa iskusio sasvim konkretnu pomoć ovih zajednica, osobito prilikom posljednjih potresa u Zagrebu i na Baniji. Misno slavlje u Bochumu animirao je svojim pjevanjem mješoviti zbor ove zajednice predvođen orguljašicom i voditeljicom, gospođom Renatom Sprenger. I u ovome misnom slavlju, kao i u programu nakon Mise, sudjelovalo je KUD ''Zrinski'' iz Gelesenkirchena.

Na misnome slavlju u Bochumu, uz već spomenute koncelebrante, sudjelovao je prepošt Župe Petra i Pavla, preč. Michael Ludwig, kojemu pripada i ova zajednica. On je izrazio svoju radost zbog ovoga jubileja, te zbog prisustva Hrvatske zajednice na području ove župe, koja svojim primjerom zajedništva i živosti vjere postaje sve veći izazov i za Crkvu u Njemačkoj.

Na oba slavlja svoju čestitku uputio je i preč. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve. Zahvalio je svima koji su izgrađivali i izgrađuju zajedništvo na tim prostorima, kao i Crkvi u Njemačkoj na otvorenosti i suradnji. Pozvao je sve nazočne na molitvu za biskupe, svećenike te nova svećenička i redovnička zvanja i iz ovih zajednica.

Svoju radost izrazili su bivši voditelji ovih zajednica: vlč. Šimović i vlč. Delinac. Prisjetili su se kratko početaka, ali i snažnog rasta ovih zajednica, koji se dogodio tijekom posljednjih 50 godina njihova postojanja. Na misnome slavlju u Bochumu sudjelovao je Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu. On je uime Vlade Republike Hrvatske čestitao svim nazočnima zlatni jubilej ovih zajednica. Domaćin ovih dvaju slavlja, mr. vlč. Ivica Damjanović, zahvalio je svima na pripremi i sudjelovanju u slavljima. Posebno je zahvalio svim svećenicima te predslavitelju misnih slavlja, mons. Fabijanu Svalini, kojemu je uručen i prigodni poklon. Prije završnog blagoslova biskup Svalina, u jednoj i drugoj zajednici, kratko je predstavio drevnu Srijemsku biskupiju, koja je bogata po svojoj povijesti te osobito po svojim mučenicima prvih kršćanskih vremena, ali koja je posljednjih desetljeća iznova prošla i prolazi kroz velike teškoće i izazove. Pozvao je na molitvu i međusobnu povezanost među svim hrvatskim vjernicima u cijelome svijetu.

Nakon misnoga slavlja druženje članova zajednice i gostiju nastavilo se u dvorištu crkve Sv. Križa u Bochumu, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: