Proslavljeno deset godina od proglašenja blaženima Drinskih mučenica

Proslavljeno deset godina od proglašenja blaženima Drinskih mučenica

Istaknuvši da nema veće ljubavi od polaganja života za svoje prijatelje, nadbiskup Vukšić podsjetio je kako je najveći prijatelj bl. Drinskih mučenica bio Krist.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
24.09.2021 17:10

 

Vrhunac četverodnevnog duhovno-kulturnog programa u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku bilo je, 24. rujna, kada je Misu na desetu obljetnicu proglašenja Drinskih mučenica blaženima predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor, mons. Tomo Vukšić. Istoga dana blagoslovljena je zavjetna kapelica, spomenik te Trg Drinskih mučenica koji se nalaze ispred župne crkve.

Svečani program započeo je pola sata ranije na Trgu prigodnim molitvenim programom i podizanjem zastava s likovima blaženica i njihovim pratećim nacionalnim obilježjima. Tako je trobojnicu bl. Jule Ivanišević podignula s. Ozana Krajačić, sliku i simbol bl. Berchmane Leidenix uzdignula je s. Amalija Juko, zastavu bl. Krizine Bojanc podigla s. Ivana Margarin, lik bl. Antonije Fabjan podignula je s. Alojzija Pejković dok je nacionalni simbol bl. Bernadete Banja uzdignula na jarbol s. Karla Mandić.

Za to vrijeme s. Antonija Lučić pročitala je kratke biografije svake od blaženica te je naglasila kako je Apostolska pokorničarna izdala 17. veljače 2021. poseban dekret kojim se hodočasnicima u Novi Travnik daje mogućnost potpunog oprosta uz prethodne uvjete: biti ispovjeđen, sudjelovati na svetoj Misi, pričestiti se te na nakanu Svetog Oca izmoliti Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Vjerovanje.

Potom je uslijedila svečana procesija od župne crkve do zavjetne kapelice u kojoj je osim nadbiskupa koadjutora, mons. Vukšića, između ostalih, sudjelovao provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić te župnik vjerničke zajednice Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, don Anto Ledić, kao i 30-ak svećenika.

Na početku je nadbiskup Vukšić istaknuo da se za vrijeme Mise ne slavi samo spomen na desetu obljetnicu beatifikacije, nego iznad svega molitva Gospodinu da posveti nazočne i zaštiti sve ljudske živote i čast svih onih koji su ugroženi.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić pročitao je imena bl. Drinskih mučenica napominjući njihove različite nacionalnosti i podrijetla, što oslikava svu širinu Katoličke Crkve. Nadalje, podsjetio je da su blažene članice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u hladnim danima prosinca 1941. ubijene dok su branile svoju čast i zavjet.

'Obično se kaže da su ove časne sestre bile žrtve mržnje prema vrednoti čistoće koju propovijeda katolički moral. No, još mnogo više i važnije od te obične povijesne istine jest teološka istina: da one nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obeščašćena te su, iz ljubavi prema Božjemu prijateljstvu i svom zavjetu, radije prihvatile zemaljsku smrt', rekao je nadbiskup te je naglasio da su one posvjedočile ljubav prema svom duhovnom Zaručniku, Isusu.

Istaknuvši kako nema veće ljubavi od polaganja života za svoje prijatelje, podsjetio je da je najveći prijatelj bl. Drinskih mučenica bio Krist.

'Naše mučenice su se svojom žrtvom pridružile gotovo bezbrojnoj povorci muškaraca i žena u ljudskoj povijesti kojima je, počevši od pravednog Abela pa do našega doba, ljudska mržnja nasilno oduzela život', dodao je i zamolio Boga da se, po Njegovu blagoslovu i po zagovoru Blaženica dogodi vrijeme u kojemu nikomu, nigdje i nikada više ne će biti oduzet život.

Nadalje je objasnio da se na primjeru Drinskih mučenica dogodio klasičan slučaj prijezira, nepoštovanja i pokušaj gruboga nasilja nad dostojanstvom žene, koje su one branile do smrti te je osvijestio da kršćani u naše vrijeme, samo zato što su Isusovi učenici, trpe u mnogim zemljama po svijetu. Na kraju homilije potaknuo je nazočne da usprkos svemu ostanu vjerni Božji svjedoci.

Potom je uslijedio blagoslov trga, zavjetne kapele i spomenika Drinskih mučenica. Pred kraj Mise arhiđakon gučogorski, mons. Pavo Jurišić, pročitao je čestitku pape Franje.

'Crkva je u današnje vrijeme bogata mučenicima, Kristovim svjedocima, koji svijetu daruju izvanredan primjer Božje ljubavi koja prašta i moli za neprijatelja. U ovom velikom činu vjere utemeljenoj na Isusovoj smrti, na Njegovoj vrhovnoj žrtvi, ljubav je pobijedila nasilje, a život smrt. Taj primjer vjere poziva sve nas da se probudimo iz sna ravnodušja i osrednjosti. Drinske mučenice kojima je posvećena ova kapelica, govore nam da su ljubav i praštanje puno jači od mržnje i okrutnosti', navedeno je u čestitki Svetog Oca. 

Na kraju recimo kako je župa Presvetog Trojstva 2015. dobila dopuštenje da se 24. rujna, na obljetnicu proglašenja bl. Drinskih mučenica, slavi drugotni patron ove vjerničke zajednice. Inače, svakog 15. dana u mjesecu u župi se slave zavjetne svete Mise, mole litanije, molitva za proglašenje svetima te blagoslovna molitva za obitelji.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: