Proslavljeno sto godina Društva svete krunice u Clevelandu

Proslavljeno sto godina Društva svete krunice u Clevelandu

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
HKŽ SV. PAVLA/IKA
Objavljeno:
 
16.06.2024 08:28

 

U Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Pavla u Clevelandu proslavljena je 100. obljetnica osnutka Društva svete krunice.

Riječ je o društvu koje su osnovali misionar isusovac, o. Miroslav Vanino i župnik Mijo Domaldovac.

Uoči proslave ove obljetnice održana je devetnica koju je, na poziv župnika Zvonka Blaška, predvodio o. Zvonko Vlah, isusovac iz Zagreba.

Svake večeri tijekom devetnice o. Vlah je propovijedao na misnim slavljima. Svakoga dana razmatrao je o jednoj temi: 1. Radost u životu, 2. Moliti u ime Isusovo, 3. Obraćenje, 4. Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet, 5. Božje milosrđe, 6. Euharistija, 7. Božji poziv, 8. Dva srca (Isusovo i moje!) i 9. Otvorenost Duhu Svetom.

Društvo danas aktivno sudjeluje u životu župne zajednice.

Svake nedjelje predvodi moljenje krunice prije Mise u 8:30 i 10 sati. Članovi društva brinu se za ukrašavanje oltara buketima cvijeća, u pogrebnoj kući mole krunicu za pokojnike, daju dobar primjer vjere u karitativnom radu pomažući siromahe i obitelji s brojnom djecom i izvan granica župe, peku kolače, krafne i bureke, mole za obraćenje, za mir u svijetu, za mir u hrvatskom narodu i obiteljima, za duhovna zvanja, a župniku su desna ruka u svim pothvatima…

Tako je iz njihovih obitelji izmoljeno nekoliko svećeničkih zvanja: Simon Nekić, William Zivčić, Stjepan Mrakužić i Tim Plavac, kao i redovničkih.

Posebice u Marijinim mjesecima, svibnju i listopadu, mole živu krunicu u crkvi sv. Pavla. Društvo svete krunice svake godine organizira hodočašće u neko marijansko svetište prigodom blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe.

Društvo se raduje svakom novom članu i neprestano poziva da im se vjernici pridruže. Društvo je godinama imalo različit broj članova. Danas broji 41 aktivnog člana, djevojaka, žena i muškaraca.

U molitvi ne zaboravljaju svoje nekadašnje članove. A aktualna predsjednica društva Dragica Vurbić, izdala je prigodnu knjigu kao uspomenu i poticaj budućim generacijama, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: