Prvi katolički samostan u Tadžikistanu

Prvi katolički samostan u Tadžikistanu

Ime nosi po svetom Papi Ivanu Pavlu II.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
asianews.it/nedjelja.ba
Objavljeno:
 
22.07.2021 11:19

 

U Tadžikistanu je otvoren prvi katolički samostan koji nosi ime po svetom papi Ivanu Pavlu II. Dana 27. lipnja proslavljen je Dan nacionalnog jedinstva, što se poklopilo s otvaranjem prvog katoličkog samostana kontemplativnog života. Tijekom otvorenja u procesiji je nošen lik Gospe od Lujána, zaštitnice Argentine, neobičan događaj za Srednju Aziju.

Kip Gospe od Lujána, zaštitnice Argentine, nošen je na platformi tijekom kratke, ali sadržajne procesije kojom je obilježen događaj. 'Redovnička obitelj' Instituta Utjelovljene Riječi (IVE – Instituto del Verbo Encarnado, utemeljenoga u Argentini 1984.) odgovorna je za novi samostan koji nosi ime svetog Ivana Pavla II., u znak poštovanja prema Papi koji je promovirao misije u Srednjoj Aziji u vrijeme komunizma, kada je bilo zabranjeno javno izražavanje vjere.

– Ovaj je samostan providonosan jer je uspostavljen prije nego što su počeli problemi s Afganistanom – rekao je vlč. Pedro López, svećenik odgovoran za katolike u Tadžikistanu, govoreći za AsiaNews, prenosi nedjelja.ba.

Nadodao je kako za njih samostan ima veliko značenje jer se redovnice u misiji mole za plodove apostolata koji se provode tamo gdje rade.

Četiri časne sestre IVE-a, porijeklom iz Uzbekistana, Paragvaja i Argentine, stigle su nedavno u Dušanbe kako bi se nastanile u svom novom domu, nekoliko metara od župne crkve svetog Josipa, jedne od dviju katoličkih bogomolja u toj zemlji.

Redovnice su se pridružile lokalnoj katoličkoj zajednici, oko 120 ljudi u zemlji od gotovo devet milijuna stanovnika, koje svoju vjeru žive zajedno s vlč. Lópezom, još jednim svećenikom (obojica iz Argentine), i trima aktivnim časnim sestrama.

Svi oni pripadaju Institutu Utjelovljene Riječi, karizmi koja je zajedno sa sestrama milosrdnicama katoličko lice u državi s većinskom muslimanskom populacijom.

Katolička Crkva prisutna je u Tadžikistanu od kasnih 1970-ih, kada su katolički svećenici i laici deportirani pod Staljinovim režimom stigli u tadašnju sovjetsku republiku.

Kad su se 1990-ih vratili u svoje matične zemlje, ostavili su dvije zgrade i malu zajednicu sestara sv. Tereze iz Kalkute, jedinu prisutnost katolika u toj državi, sve dok svećenik Instituta Utjelovljene Riječi nije stigao 1997.

Novi je samostan uspostavljen tijekom Mise koju je slavio apostolski upravitelj Uzbekistana, o. Jerzy Maculewicz, što je kulminiralo liturgijskom gestom uobičajenom u ovoj vrsti svečanosti na Zapadu, ali potpuno neobičnom u tadžikistanskoj kulturi. Naime, Gospin kip bio je nošen u procesiji, a pratila ga je skupina redovnica i vjernika pjevajući i moleći u procesiji dugoj najviše 50 metara.

– To je također bilo emotivno za ljude jer se takve stvari u tim zemljama ne vide, za razliku od europskih ili latinoameričkih kršćanskih nacija. Ovdje, usprkos nepostojanju izričitih zabrana, nije uobičajeno javno očitovati vjeru – rekao je vlč. López.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: