Qaraqosh – kršćani se okupili na bdjenju uoči Papina dolaska

Qaraqosh – kršćani se okupili na bdjenju uoči Papina dolaska

Qaraqosh je gradić u kojem žive sirokatolici, kaldejski katolici, asirski i sirojakobitski kršćani, koji još govore dijalektom Isusova aramejskog jezika.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Syrian Catholic patriarchate
Objavljeno:
 
07.03.2021 08:29

 

Veliki broj ostatka kršćana u Qaraqoshu, uoči dolaska pape Franje k njima, okupili su se masovno na zajedničko bdjenje.

Qaraqosh je gradić blizu Mosula (nedaleko od biblijske Ninive Jone proroka) u kojem žive sirokatolici, kaldejski katolici, asirski i sirojakobitski kršćani, koji još govore dijalektom Isusova aramejskog jezika. Premda pripadaju različitim obredima i Crkvama, od kojih su neke katoličke, a neke staroistočne, drže se zajedno u nadi boljeg sutra i s velikom nadom dočekuju papu Franju koji će ih danas pohoditi i služiti Božansku liturgiju na većinskom istočnosirskom ili kaldejskom obredu.

Mnogi su u bijegu od terorizma tzv. Islamske Države došli u taj gradić sa svih strana sjevernog Iraka i Sirije te, unatoč svemu, ostali tu živjeti, dok su mnogi pobjegli u zemlje zapadne Europe. U blizini Qaraqosha nalaze se povijesni sirski samostani, kao i svetište s grobom Jone proroka, koji je u ratnim operacijama razrušen. Ostavljeni od ostatka svijeta, oni su se sami organizirali u obrani svojih domova i crkava. To je područje u početcima Crkve bila domovina nekih velikih crkvenih otaca, kao što je crkveni naučitelj, sv. Efrem Sirski (306. – 373.) i teoloških škola u gradovima Edessi i Nisibisu, izvještava Syrian Catholic patriarchate.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu