Razmatranje iz Ugande – poruka don Jakoslava Banića

Razmatranje iz Ugande – poruka don Jakoslava Banića

Don Jakoslav Banić (misionar u Ugandi), razmatranje za srijedu 18. listopada 2023.

Autor
Papinska misijska djela u RH/Laudato/F.P.
Fotograf
Papinska misijska djela u RH
Objavljeno:
 
18.10.2023 09:21

 

Prema definiciji, prijateljstvo je potpuno povjerenje, pozitivan odnos između dviju ili više osoba. Ono se gradi na zajednički proživljenim životnim stvarnostima. Značajke su prijateljstva slobodan izbor, zajednička aktivnost, iskrenost, raspoloživost u potrebi. Prijatelj je lojalan, razumije u svakom trenutku, suosjeća u patnji te hrabri u ključnim trenutcima; prijatelj oprašta.

Sve navedeno samo su neka od obilježja Kristova prijateljskog odnosa s Njegovim učenicima. Prijateljstvo koje je Krist gradio s učenicima više se temeljilo na Njegovu odnosu prema njima nego na njihovu odnosu prema Njemu. Bio je to učiteljski odnos, u kojem Krist želi razotkriti u potpunosti sebe i svoje božansko poslanje. Na samom će kraju Isus biti jasan prema učenicima, kad im kaže: ''Vi ste moji prijatelji ako činite ono što vam zapovijedam… Vas sam nazvao prijateljima jer sam vam rekao sve što sam čuo od svojeg Oca'' (Usp. Iv 15,15-17.).

Prvo čitanje svjedoči o Pavlovu iskustvu razočaranja u svoje 'prijatelje': ''Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, svi me napustiše.'' Pavao želi naglasiti da nas istinski prijatelj ne će nikada napustiti, da će uvijek biti uz nas, te nastavlja: ''Gospodin je stajao uza me, on me krijepio.'' Gospodin je istinski prijatelj, koji nas ne napušta, uvijek je uz nas, kada to i ne zaslužujemo. On je pravedan i svet u svim svojim djelima; on ne može protiv sebe te tako ostaje uvijek uz nas.

Sv. Luka, kojega danas slavimo u misijskom listopadu, želi poslati jasnu poruku svima nama koji se zovemo Isusovim prijateljima: ''Žetva je velika, ali radnika malo.'' Isus – prijatelj, poziva u žetvu svoje prijatelje – nas koji vjerujemo u Njega. Poziva nas da molimo Njegova Oca, gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju. Krist, koji je svoj prijateljski odnos s nama potvrdio umrijevši na križu za nas, poziva nas da to isto i mi učinimo za druge, slijedeći primjer koji nam je ostavio. Unatoč svim patnjama i mukama koje ćemo morati proći, žrtva na koju nas Isus poziva – ići po svem svijetu i propovijedati Evanđelje – nije razočarenje, već radost spasenja tolikih koji još uvijek žive u tami i zarobljenosti svijeta.

Da bismo uspjeli u tom poslanju, važno je ostvariti prijateljstvo s Isusom Kristom, istinskim prijateljem, dopustiti mu da nas pouči i izgradi u tom odnosu poput apostola. Stoga je na nama da izgrađujemo prijateljstva, a na poseban način prijateljstvo s Bogom. ''Naše prijateljstvo s Bogom najvažniji je i najiskreniji odnos u našem životu, ali duhovna važnost prijateljstva širi se i izvan našeg odnosa s Bogom.''

Poziv je današnje Božje riječi vrlo jasan, a upućen je svim Njegovim prijateljima – nama: objaviti slavu Njegova kraljevstva svim narodima, živjeti onu ljepotu koju smo kao prijatelji i sami osjetili, svjedočeći ju i šireći do kraja svijeta.

Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnoga misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Za sve dodatne informacije slobodno se javite Nacionalnomu misijskom uredu u Zagrebu na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: missio.croatia@misije.hr.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: