Rimski Koloseum opet će imati pod

Rimski Koloseum opet će imati pod

Posjetitelji će ponovno moći stajati u rimskoj areni, baš kao što su to nekoć činili kršćanski mučenici.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
POOL/IPA/PIXSELL
Objavljeno:
 
13.05.2021 11:17

 

U tijeku su planovi za postavljanje poda u drevnom rimskom Koloseumu, mjestu kršćanskih pogubljenja i natjecanja gladijatora, prenosi nedjelja.ba.

U roku od dvije godine posjetitelji će moći prošetati do središta arene i zamisliti se u položaju kršćanina, odjeveni u životinjske kože i spremni da ih Neronovi psi pojedu.

Projektom vrijednim 18 milijuna dolara instalirat će se pomični pod od 32 300 m2 s rotirajućim drvenim letvicama koje će otkriti komore ispod.

Talijanski ministar kulture Dario Franceschini rekao je za 'Reuters' da će novi kat posjet Koloseumu učiniti upečatljivijim iskustvom. 'Moći ćete hodati njime i otići do središta Koloseuma gledajući ga na isti način kao i posjetitelji do kraja 19. stoljeća', rekao je Franceschini.

U starom Rimu drveni pod prekriven pijeskom bio je na vrhu podzemne mreže tunela i odaja u kojima su se držale životinje i borci dok ih nisu izvodili.

Inicijator ideje za obnavljanje poda arene bio je arheolog Daniele Manacorda, još 2014. u Archeu. U to vrijeme kritičari su se uzrujali da bi se drevna ruševina mogla pretvoriti u mjesto rock-koncerata ili nogometni stadion.

No, ministar Franceschini podržao je ideju i pozvao je arhitekte da predaju nacrte za novi kat. 'Gdje je zapisano da ne možete zaštititi vrijednost Koloseuma, a istodobno ga učiniti dinamičnijim i korisnijim?', rekao je tada.

Prihvaćanjem prijedloga za novi kat, Italija se približava tom snu. Znači li to da turisti mogu kupiti karte za povijesne rekonstrukcije gladijatorskih borbi ili pogubljenja – tek ćemo vidjeti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: