Službeni program Papina posjeta u Dubai

Službeni program Papina posjeta u Dubai

Drugi posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon putovanja u Abu Dhabi 2019. godine.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
09.11.2023 17:37

 

Papa Franjo otputovat će u Ujedinjene Arapske Emirate od 1. do 3. prosinca kako bi sudjelovao na Konferenciji država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u četvrtak, 9. studenog, u kojem se navodi da bi se papa Franjo trebao obratiti na summitu COP28 koji će se održati u Dubaiju, kao i sudjelovati na nekoliko privatnih bilateralnih sastanaka i svečano inaugurirati Paviljon vjere u Expo Cityju, piše Vatican News.

Sveti će Otac otputovati iz međunarodne rimske zračne luke Fiumicino u petak 1. prosinca u 11 sati i 30 minuta. U svjetsku središnju međunarodnu zračnu luku u Dubaiju trebao bi sletjeti oko 20 sati i 25 minuta. Po dolasku je predviđena službena ceremonija dobrodošlice.

Središte posjeta odvijat će se u subotu 2. prosinca u 10 sati, kada je predviđeno obraćanje pape Franje sudionicima summita COP28 u Expo Cityu. Potom od 10 sati i 30 minuta pa do 15 sati i 30 minuta planirani su privatni bilateralni susreti.

U nedjelju, 3. prosinca, Papa će u 9 sati svečano inaugurirati Paviljon vjere u Expo Cityju koji ima šest glavnih ciljeva na COP28: ukazati na snagu religija i vjerskih vođa kao čimbenika promjene za klimatska djelovanja; istaknuti konkretna djelovanja vjerskih ustanova i zajednica za suzbijanje klimatskih promjena mjerljivim pokazateljima i mehanizmom praćenja; poticati globalnu koaliciju vjerskih vođa koji zajedno rade na klimatskim akcijama; potaknuti vjerske vođe da se uključe u politički dijalog i potaknuti klimatske ambicije među političkim delegacijama; postići povijesnu usklađenost oko klimatskih djelovanja; ujediniti i maksimizirati kolektivno djelovanje vjerskih čimbenika prisutnih na COP28. U toj se prigodi očekuje Papin pozdrav okupljenima.

U 10 sati i 15 minuta predviđen je odlazak pape Franje prema svjetskoj središnjoj međunarodnoj zračnoj luci Dubai gdje će biti održana ceremonija ispraćaja.

Polazak za Rim predviđen je u 10 sati i 45 minuta, s dolaskom u rimsku zračnu luku Fiumicino u 14 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: