'Što mi nitko ne vjeruje o papi Franji'

'Što mi nitko ne vjeruje o papi Franji'

Intervju s isusovačkim generalom, p. Arturom Sosom.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Marijeta Šćekić
Objavljeno:
 
20.07.2021 10:40

 

P. Arturo Sosa, generalni poglavar na čelu isusovaca, u ntervjuu koji je dao njemačkoj agenciji Katholisch.de, objašnjava što ga fascinira u liku sv. Ignacija, utemeljitelja reda, kakvo je aktualno stanje Družbe Isusove i kakav odnos ima s Papom.

Jedno od pitanja inervjua bilo je o pristupu ženama u svete redove i više suodlučivanja u Crkvi, odnosno jesu li i to 'znakovi vremena?'

– Ništa se ne protivi tomu da se ti zahtjevi iznesu, jer oni izražavaju značajna društvena gibanja. Ali, moramo naučiti čitati radi li se tu o znakovima vremena koji su u duhu Evanđelja. Moramo se pitati što Crkvu u Njemačkoj, ili bilo kojoj drugoj mjesnoj Crkvi, čini boljom Crkvom Isusa Krista u svjetlu Radosne vijesti. Kod znakova vremena ne radi se o tome da se ugodno smjestimo u sadašnjost i budemo što manje osporavani. Od nekih strujanja u društvu Crkva se mora ograditi. Stoga je važno da naučimo razlučivati. To znači birati s pogledom na Isusa Krista kamo idemo. Riječ je o tome da dopustimo da nas vodi Evanđelje, Duh Sveti. To je u zapravo vrlo teška zadaća, jer nije uvijek jasno što Bog od nas hoće. I treba vremena: razlučivanje se ne uči od danas do sutra.

Na pitanje može li Papu bolje razumjeti onaj koji poznaje njegov isusovački mentalitet i ignacijevsku duhovnost, Sosa odgovara da onaj tko više zna o isusovačkoj povijesti i duhovnosti, svakako bolje razumije Papu jer je na koncu konca isusovac.

– No, treba također reći da razlučivanje nije neko Ignacijevo otkriće. Ona pripada narodu Božjem od biblijskih vremena. Sam Isus Krist poznaje tu praksu. Dobar primjer za to jest noć u Getsemanskom vrtu prije Njegove muke. Isus se pita što mu je činiti. Plače, moli, znoji se krvavim znojem, jer ima strah pred patnjom koja je pred Njim. Ipak se konačno odlučuje da ide tim putem. Ili proroci u Starom zavjetu: moraju objaviti poruku Božju te unatoč protivštinama izabiru najbolji put da ostvare svoje poslanje. Razlučivanje se, dakle, nalazi već u Bibliji i nije vlasništvo isključivo Katoličke Crkve, nego se njegov učinak po Duhu Svetom nalazi i izvan nje. Uostalom, vjerujem da će Biskupska sinoda o sinodalnosti i priprava za nju u mjesnim crkvama izoštriti u Crkvi osjećaj koliko je važno razlučivanje duhova – istaknuo je Sosa.

Cijeli intervju pročitajte na portalu isusovci.hr.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: