Sudan nakon 30 godina ukinuo smrtnu kaznu za napuštanje islama

Sudan nakon 30 godina ukinuo smrtnu kaznu za napuštanje islama

Prijelazna vlada u Sudanu usvojila je niz amandmana kojima se ukida smrtna kazna za otpadništvo od vjere, javno šibanje i sakaćenje ženskih genitalija, dajući kršćanima nadu u budućnost nakon svrgavanja islamističkog režima predsjednika Omara al-Bashira prošle godine.

Autor
Christian Post/Laudato/D.R.
Fotograf
Christian Post
Objavljeno:
 
15.07.2020 08:23

 

Sudanski ministar pravosuđa Nasreldin Abdelbari potvrdio je krajem prošlog tjedna sadržaj širokog zakona o reformi. Novi amandmani odobreni su još u travnju ove godine, ali tek sada stupaju na snagu, prenosi Christian Post.

Prema neovisnom sudanskom glasilu Dabanga, ovi amandmani imaju za cilj uskladiti strogi islamski kazneni zakon s Ustavnom deklaracijom iz 2019. godine. Drugim riječima, uklanja se islam kao primarni izvor zakona u Sudanu, koja se redovito svrstava u jednu od najgorih zemalja na svijetu kada je u pitanju progon kršćana. Bashirov režim vladao je više od 30 godina prije njegovog svrgavanja u travnju 2019. godine.

Prema Abdelbariju, Ministarstvo pravosuđa ukinulo je kaznu za otpadništvo od vjere (kada muslimani napuste vjeru) kao glavni prijestup u državi, rekavši da takvo pravilo ljude izlaže opasnosti. Do sada je onaj tko je je napustio islamsku vjeru mogao biti suočen sa smrtnom kaznom.

Međutim, novi zakon i dalje dopušta kažnjavanje otpadništva od vjere, ali zahtijeva da tužitelji zaštite one koji su optuženi.

- Temeljne izmjene zakona koje smo sada usvojili povezane su sa sporazumima sklopljenim s pobunjeničkim pokretima tijekom mirovnih pregovora u Jubi. Stari zakoni pravi su izazov za Sudance. O njima bi u budućnosti trebali široko raspravljati ljudi i političke stranke - rekao je Abdelbari.

Faith McDonnell, direktorica Programa vjerske slobode i Crkvenog saveza za Novi Sudan izjavila je da je ovo dobra vijest za sudanske kršćane, ali je upozorila da je dug put promjena u toj zemlji.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: