Susreti biskupa Svaline s Hrvatima u Australiji

Susreti biskupa Svaline s Hrvatima u Australiji

Srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina, imao je niz susreta s Hrvatima u Sydneyu, Canberri i Adelaideu.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
RDHI
Objavljeno:
 
08.11.2022 09:57

 

Mons. Fabijan Svalina, u pratnji nacionalnoga ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, dr. Tomislava Markića i voditelja HKC-a Wollongong, fra Ive Tadića, 3. studenoga posjetio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sydneyu te se susreo s generalnim konzulom Ivicom Glasnovićem s kojim je razmijenio dojmove i mišljenja o situaciji i perspektivi hrvatskih katolika i državljana u tome dijelu Australije, izvijestila je IKA.

U petak 4. studenoga posjetio je Hrvatsko veleposlanstvo u Canberri, gdje se susreo s veleposlanicom Betty Pavelich i savjetnicom Sandrom Tvrtković, s kojima je također razgovarao o situaciji i potrebama hrvatskih iseljenika u Australiji.

Istoga dana biskup Svalina, u pratnji ravnatelja Markića i voditelja HKC-a Canberra-Queanbeyan, fra Ante Šimunovića, franjevca Bosne Srebrene, posjetio je nadbiskupa Canberre i Goulburna, mons. Christophera Prowsea, s kojim se zadržao u srdačnom i radosnom razgovoru, u kojemu je nadbiskup Prowse naglasio važnost i značenje hrvatskih katolika i njihovih potomaka za život njegove nadbiskupije.

U subotu, 5. studenoga, slavio je Euharistiju u zajedništvu s vjernicima koji se redovito okupljaju u HKC-u Canberra-Queanbeyan, voditeljem Centra, fra Antom Šimunovićem, fra Ivom Tadićem iz HKC-a Wollongong i ravnateljem Markićem, a na Misi su dvojica krizmanika primila sakrament Potvrde. Nakon nastupa folklorne skupine više od dvije stotine vjernika zadržalo se na zajedničkom ručku u dvorištu Centra.

U nedjelju, 6. studenoga, posjetio je Hrvatski katolički centar sv. Nikole Tavelića u sidnejskom St. Johns Parku, gdje je, u zajedništvu s voditeljem Centra, zagrebačkim franjevcem, fra Petrom Horvatom i mnoštvom vjernika, predvodio dva nedjeljna misna slavlja. Zatim se susreo s brojnim vjernicima, među kojima su bili mnogi koji su se uključili u prikupljanje velike pomoći upućene stradalima u potresu na Banovini. Posjetio je i zajednicu hrvatskih časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje djeluju u pastoralnom centru u Sydneyu, kao i u domu za starije i nemoćne ''Naselje kardinal Stepinac'', koje je izgrađeno za potrebe Hrvatske zajednice Sydney te se i s njima zadržao u srdačnom i radosnom razgovoru. 

U ponedjeljak, 7. studenoga, biskup Svalina i ravnatelj Markić doputovali su u Adelaide, gdje su se također susreli s hrvatskim časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove koje ondje djeluju, a sa zajednicom vjernika slavili su svetu Misu u crkvi sv. Patrika, u kojoj se hrvatski katolici redovito okupljaju na nedjeljnim euharistijskim slavljima. 

U utorak, 8. studenoga, biskup Svalina, ravnatelj Markić i o. Tadić posjetili su generalnog vikara nadbiskupije Adelaide, mons. Deana Marina, s kojim su razgovarali o imenovanju vlč. Luke Poljaka, svećenika Subotičke biskupije, voditeljem HKC-a Adelaide i o budućnosti hrvatskoga dušobrižništva u toj mjesnoj Crkvi.

U poslijepodnevnim satima biskup i pratnja susreli su se s hrvatskim umirovljenicima u Hrvatskom klubu u Adelaideu i predsjednikom Kluba Krunom Batracom.

Svoj pohod hrvatskim katolicima u Australiji biskup nastavlja posjetom Melbourneu i Geelongu.

SVALINA

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: