Sveta Stolica i Kina produljile sporazum o imenovanju biskupa

Sveta Stolica i Kina produljile sporazum o imenovanju biskupa

Dvije strane dogovorile su se oko produljenja eksperimentalne provedbene faze za još dvije godine.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
22.10.2020 15:30

 

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je danas produljen Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa, izvijestila je IKA.

Sporazum je potpisan 22. rujna 2018., a stupio je na snagu mjesec dana kasnije. Sada su se dvije strane dogovorile oko produljenja eksperimentalne provedbene faze za još dvije godine.

Sveta Stolica smatra da je početna primjena Sporazuma – koji ima veliku crkvenu i pastoralnu vrijednost – pozitivna, zahvaljujući dobroj komunikaciji i suradnji između strana oko dogovorenih pitanja, te namjerava voditi otvoren i konstruktivan dijalog na korist života Katoličke Crkve i na dobro kineskog naroda, objavio je Tiskovni ured.

Konačni cilj koji Sveta Stolica želi postići Sporazumom jest privođenje cijele Crkve u Kini u zajedništvo s Rimom. Katoličkoj Crkvi u Kini onemogućeno je djelovanje. Ruše se crkvene zgrade, biskupe se zatvara te nestaju, vjernicima se onemogućava okupljanje itd. Stoga se naziva i 'podzemnom Crkvom'.

Slobodno pak djeluje Patriotska katolička kineska udruga (CCPA) koja nije u zajedništvu s Rimom. Njom upravljaju kineske vlasti koje imenuju biskupe.

Sporazumom se nastoji postići da biskupi budu priznati od obje strane. Od 2018., koliko je poznato, Kina je priznala pet biskupa 'podzemne Crkve'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu