Sveta Stolica osudila rasizam i netoleranciju: 'Potrebna je kultura susreta'

Sveta Stolica osudila rasizam i netoleranciju: 'Potrebna je kultura susreta'

Rasizam se, naime, može i mora suzbiti kroz kulturu susreta, bratstva i solidarnosti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
24.09.2021 15:41

 

Rasizam, eugenika, sloboda vjeroispovijesti, samo su neke od tema na koje se osvrnuo nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama Svete Stolice, na sastanku Ujedinjenih naroda održanom povodom 20. godišnjice Durbanske deklaracije i Akcijskog plana, usredotočenom na temu 'Zadovoljštine, rasna pravednost i jednakost za osobe afričkoga podrijetla', prenosi Vatican News.

Ponovno ističući zauzimanje Svete Stolice u suzbijanju svih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije, nadbiskup je podsjetio da je rasizam ukorijenjen u pogrješnoj i neprikladnoj tvrdnji da jedno ljudsko biće ima manje dostojanstva od drugog. Ta pretpostavka – prema nadbiskupovim riječima – zanemaruje duh bratstva i istinu usredotočenu na činjenicu da se svaki čovjek rađa slobodan i s jednakim pravima. Pritom je istaknuo riječi pape Franje iz enciklike 'Fratelli tutti', da se rasizam uvijek iznova pojavljuje.

– Brojne su osobe afričkoga podrijetla u svijetu migranti ili izbjeglice koji, nakon što su napustili vlastiti dom, ili su bili primorani napustiti ga, u zemljama odredišta nailaze na rasizam i ksenofobiju, diskriminaciju i netoleranciju, umjesto na potporu koja im je potrebna – primijetio je nadbiskup te je izrazio nadu da će nedavno ustanovljenje Stalnoga foruma za osobe afričkoga podrijetla pridonijeti lokalnim, nacionalnim i međunarodnim naporima usmjerenima na jamčenje pravednosti i potpore žrtvama rasizma.

Tajnik za odnose s državama je u govoru istaknuo također da zakoni i propisi kojima se nastoji iskorijeniti diskriminaciju i netoleranciju trebaju poštovati pravo na slobodu mišljenja, misli, vjeroispovijesti i savjesti. Rasizam se, naime, može i mora suzbiti kroz kulturu susreta, bratstva i solidarnosti.

Što se tiče netolerancije na temelju religije ili vjere, istaknuo je da ona dovodi do ograničavanja prava na slobodno prakticiranje vjere po vlastitom izboru, što u krajnjim slučajevima potiče neprijateljstva, nasilje i strašne zločine. Osim toga, nedostatak poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja dovodi do kršenja drugih ljudskih prava – dodao je nadbiskup Gallagher te istaknuo kako postoji opasnost da neke vjerske manjine, uključujući kršćane koji su najprogonjenija skupina na globalnoj razini, nestanu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: