Sveta Stolica upozorava na ograničavanja vjerskih prava u pandemiji

Sveta Stolica upozorava na ograničavanja vjerskih prava u pandemiji

'Uz to, istinskoj vjerskoj slobodi svojstvena je i suradnja političkih ustanova i vjerskih poglavara, vjerskih i nevladinih organizacija'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.02.2021 09:25

 

U videoporuci sa 46. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Paul Richard Gallagher, upozorio je da je pandemija koronavirusa dovela u pitanje zauzimanje za zaštitu i promicanje osnovnih ljudskih prava, istodobno istaknuvši njihovu važnost, prenosi IKA, pozivajući se na Vatican News.

Katolička Crkva zabrinuta je zbog narušavanja temeljnoga ljudskoga prava na vjersku slobodu, do kojega dolazi zbog pandemije, jer neke epidemiološke mjere onemogućavaju poštovanje toga prava.

– Ljudska prava smiju se ograničavati samo u stanju krajnje nužnosti, i ta ograničenja moraju biti primjerena situaciji, primjenjivana bez diskriminacije i korištena samo onda kada na raspolaganju nema drugoga načina – istaknuo je mons. Gallagher, piše IKA.

Naglasio je kako temeljno pravo vjerske slobode štiti svjedočenje i izražavanje religijskih uvjerenja, kako individualnih tako i kolektivnih, javnih i privatnih, u vidu bogoslužja, obreda i nauka.

– Uz to, istinskoj vjerskoj slobodi svojstvena je i suradnja političkih ustanova i vjerskih poglavara, vjerskih i nevladinih organizacija, koja se temelji na promicanju religijske slobode i slobode savjesti – upozorio je vatikanski diplomat.

Ponovno je istaknuo spremnost Svete Stolice za suradnju u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

– Pandemija je dovela u pitanje zaštitu i promicanje univerzalnih ljudskih prava istodobno učinivši još vidljivijom njihovu važnost. Objektivna je istina, neovisno od konsenzusa, kao ni vremena, mjesta, kulture ili konteksta, da svaki čovjek ima ljudsko dostojanstvo – zaključio je nadbiskup Gallagher.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: