Sveti Otac imenovao fra Brunu Varriana jeruzalemskim pomoćnim biskupom

Sveti Otac imenovao fra Brunu Varriana jeruzalemskim pomoćnim biskupom

Papa Franjo je u utorak 9. siječnja 2023. imenovao fra Brunu Varriana jeruzalemskim latinskim patrijarhatskim pomoćnim biskupom i naslovnim biskupom Astigija (Écija, Španjolska), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Kustodija Svete Zemlje
Objavljeno:
 
10.01.2024 11:14

 

Mons. Varriano rođen je u Anápolisu u Brazilu. Zaređen je za svećenika talijanske nadbiskupije Campobasso 30. kolovoza 1997. Po ulasku u Kustodiju Svete Zemlje,  5. kolovoza 2003. položio je svečane zavjete u Redu manje braće.

Stekao je doktorat iz psihologije na Papinskom sveučilištu Salesiana i licencijat iz duhovnosti na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu.

U kustodiji je obnašao razne službe, među kojima gvardijana sasmostana u Nazaretu te člana Diskretorija i Komisije za trajnu formaciju.

U kolovozu 2022. imenovan je vikarom jeruzalemskog latinskog patrijarha za Cipar, objavio je Tiskovni ured.

Jeruzalemski latinski patrijarhat objavio je priopćenje patrijarha, kardinala Pierbattista Pizzaballe koji je pojasnio da će novi pomoćni biskup Varriano nastaviti svoje poslanje vikara za Cipar.

''Draga braćo i sestre, Jeruzaleme zemaljski i Jeruzaleme nebeski, sjedinite se u molitvi i slavlju za ovog našeg brata uzdignutog na biskupsko dostojanstvo'', pozvao je pri tom kardinal Pizzaballa.

Mons. Varrianu poželio je dobro te na njega zazvao blagoslov svemogućega Boga po zagovoru Presvete Blažene Djevice Marije Kikotysse, koje se posebice časti na Cipru.

Kustodija Svete Zemlje objavila je da će to biti ''prvi put da jeruzalemski latinski pomoćni biskup živi na otoku Cipru, iako je otok povijesno povezan sa Svetom Zemljom''.

Latinski katolici su na Cipru kontinuirano prisutni od 1192. godine. U Nikoziji, glavnom gradu Republike Cipra, od 1196. stolovao je latinski nadbiskup, a još trojica biskupa u gradovima Famagosti, Limassolu i Paphosu. Uslijed osmanlijske invazije 1571. godine došlo je do formalnog raspuštanja Crkve, iako su vjernici i svećenstvo mogli ostati na otoku.

Godine 1593. sultan Visoke Porte dopustio je franjevcima Svete Zemlje povratak na Cipar. Od 1847., s obnovom Jeruzalemskog latinskog patrijarhata, na Cipru je prisutan vikar jeruzalemskog latinskog patrijarha. Vikarijat obuuhvaća četiri župe – u Nikoziji, Paphosu, Limmasolu i Larnaci, u kojima djeluju jedanaestorica svećenika i dvije katoličke škole.

Imenovanju pomoćnog biskupa za Cipar prethodio je još jedan presedan – uspostava službene vikarove rezidencije, koja je svečano otvorena 29. rujna 2022. u Nikoziji. Zahvaljujući sporazumu između patrijarhata i ciparske vlade, vikar ima službenu i neovisnu rezidenciju, odakle može upravljati svime što se tiče života Katoličke crkve na Cipru.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: