Talijanski biskupi pozdravili odluku Ustavnog suda o odbacivanju prijedloga za referendum o eutanaziji

Talijanski biskupi pozdravili odluku Ustavnog suda o odbacivanju prijedloga za referendum o eutanaziji

''Ukidanje kazni u tim slučajevima ne bi zaštitilo minimalne standarde zaštite ljudskog života koje jamči Ustav''

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
20.02.2022 10:14

 

Talijanski Ustavni sud odbio je peticiju za referendum o dekriminalizaciji eutanazije, navodeći kako je nedopustiv, izvijestio je Vatican news.

Promicatelji referenduma prikupili su oko 1,2 milijuna potpisa, a predloženim referendumskim pitanjem htjelo se ukinuti kaznu za one koji sudjeluju u potpomognutom samoubojstvu pacijenata koji imaju neizlječive bolesti ili trpe nepodnošljive bolove, a već su primili palijativnu skrb.

Članak 579 talijanskoga kaznenog zakona za aktivnu pomoć pri samoubojstvu, predviđa od šest do 15 godina zatvora.

Prema prosudbi 15 vrhovnih sudaca, ukidanje kazni u tim slučajevima ne bi zaštitilo minimalne standarde zaštite ljudskoga života koje jamči Ustav, napose kad je riječ o slabima i ranjivima.

Talijanski biskupi pozdravili su odluku suda, napominjući kako je ona ujedno jasan poziv cjelokupnom društvu da podrži napore usmjerene prema pružanju potpore i ublažavanju patnje. Kako je navela Talijanska biskupska konferencija (CEI), treba posvetiti više pažnje ljudima koji žive u uvjetima krhkosti i ranjivosti, koji traže da se prema njima ophodi s dostojanstvom i da ih prate s poštovanjem i s ljubavlju.  

Pozivajući se na, kako navode, jasne riječi pape Franje na općoj audijenciji 9. veljače ove godine, talijanski biskupi u priopćenju ističu kako je život pravo, a ne smrt, koja se mora prihvatiti, a ne potpomagati. Isto tako navode kako se ljude mora pratiti do smrti, ali ne izazivati smrt ili omogućiti bilo kakav oblik samoubojstva.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: