Toranj Notre Dame bit će rekonstruiran prema izvornom obliku

Toranj Notre Dame bit će rekonstruiran prema izvornom obliku

Drveni toranj katedrale Notre-Dame dobiti će istovjetnu repliku, po tom pitanju neće biti nikakvih novih arhitektonskih rješenja.

Autor
Laudato/I.B.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
10.07.2020 10:55

 

Drveni toranj katedrale Notre-Dame koji se urušio u prošlogodišnjem požaru dobiti istovjetnu repliku, odnosno da po tom pitanju neće biti nikakvih novih arhitektonskih rješenja, piše IKA.

Macronova vlada ranije je pokrenula arhitektonski natječaj u kojem je pozvala zainteresirane da predlože različita rješenja za obnovu. Predsjednik je pozvao na 'inovativnu rekonstrukciju' sa suvremenijim dizajnom. Među mogućnostima za novi dizajn bilo je i kontroverznih prijedloga poput bazena i staklenika na vrhu prvostolnice.

Francuski Senat donio je prošle godine prijedlog zakona prema kojem bi se građevina obnovila prema prijašnjem stanju, odnosno katedrala mora biti vjerna 'posljednjem poznatom vizualnom stanju'.

Prema izvješću BBC-a, Macronova promjena mišljenja u pogledu obnove tornja rezultat je želje da se radovi završe što brže.

Naime, francuski je predsjednik obećao da će obnova završiti do olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, a novo arhitektonsko rješenje tornja zahtijevalo bi više vremena.

Razlog zašto država uopće odlučuje o obnovi katedrale jest taj što su zakonom o razdvajanju Crkve i države donesenim 1905. godine, sve vjerske građevine došle u vlasništvo Francuske.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: