U 2023. godini u svijetu je ubijeno 20 misionara

U 2023. godini u svijetu je ubijeno 20 misionara

"Živjeli su vjeru jednostavnim evanđeoskim svjedočanstvom kao svećenici, katehisti, zdravstveni djelatnici…"

Autor
Laudato / IKA
Fotograf
pexels.com
Objavljeno:
 
30.12.2023 14:27

U 2023. godini u svijetu je ubijeno 20 misionara – jedan biskup, osmero svećenika, dvije osobe posvećenog života, jedan sjemeništarac, jedna novakinja i sedam laika, stoji u priopćenju Agencije Fides

To su dva ubijena misionara više u odnosu na 2022. godinu. 

Najveći je broj ubijenih misionara zabilježen u Africi, devet, od čega petorica svećenika, dvije osobe posvećenog života, jedan sjemeništarac i jedna novakinja. U Americi je ubijeno šest misionara, među kojima jedan biskup, troje svećenika i dvije laikinje. U Aziji je ubijeno četvero laika, a u Europi je ubijen jedan.

Zemlje u kojima su se dogodila ubojstva su: Nigerija (4); Burkina Faso (2); Tanzanija (1); Kamerun (1); DR Kongo (1); Meksiko (4); SAD (2); Filipini (2); Palestina (2) i Španjolska (1).

"Jedna od osobina koja je zajednička većini pastoralnih djelatnika ubijenih 2023. nedvojbeno je njihov normalan život: to jest, nisu izvršavali nikakve senzacionalne radnje ili neuobičajena djela koja bi mogla privući pozornost i nekome se zamjeriti“, ističe se u izvješću. 

"Živjeli su vjeru jednostavnim evanđeoskim svjedočanstvom kao svećenici, katehisti, zdravstveni djelatnici… Mogli su otići negdje drugdje, preseliti se na sigurnija mjesta ili odustati od svojih kršćanskih obveza, možda ih smanjiti, ali to nisu učinili, iako su bili svjesni situacije i opasnosti s kojima su se svakodnevno suočavali. Naivno, u očima svijeta. Ali Crkva, a u konačnici i sam svijet, zahvaljujući njima ide naprijed“, zaključuje se u izvještaju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: