U Briševu obilježena 29. obljetnica zločina nad katolicima tog mjesta

U Briševu obilježena 29. obljetnica zločina nad katolicima tog mjesta

Tijekom 24. i 25. srpnja 1992. mučeničkom su smrću svoj zemaljski život završili 67 domaćih katolika, staraca, starica, žena, djevojaka, muževa, mladića i dječaka.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
26.07.2021 16:12

 

Jučer je u selu Briševo, filijali župe Stara Rijeka u prijedorskom kraju, tradicionalnim liturgijskim slavljem obilježena 29. obljetnica masakra nad katolicima toga sela.

Koncelebrirano misno slavlje i ove je godine predslavio biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica. S njim je koncelebrirao i župnik župe Stara Rijeka, vlč. Boris Ljevak.

Biskup Komarica u prigodnoj je homiliji, na temelju svetopisamskih čitanja, podsjetio nazočne na veliku i trajnu dramu borbe između 'svjetla' i 'tame', između Krista i Njegovih učenika i Antikrista i njegovih slugu.

Govoreći o Briševačkim žrtvama, usporedio ih je s drugim, brojnim kršćanskim mučenicima tijekom mnogih stoljeća povijesti Crkve.

Potaknuo je nazočne, osobito Briševljane, da ne zaborave svijetle primjere svojih nevino ubijenih mještana, rodbine i susjeda. Neka se utječu u njihovu pomoć u svojim potrebama, osobito u nastojanjima oko praštanja i očuvanja svoje vjere u novim životnim sredinama. Obodrio ih je da se više potrude oko 'pomirenja s rodnim krajem' i 'sa svojim bivšim susjedima', te oko obnavljanja svoje očevine, svoga sela i župe.

Pri kraju misnog slavlja župnik, vlč. Ljevak, pred spomen-pločama kod ulaza u crkvu pročitao je imena svih nevinih žrtava bezumnog pokolja, a biskup Komarica izmolio je prigodne molitve i kratku meditaciju o nužnosti opraštanja zločincima od strane njihovih žrtava, njihovih najbližih, prenosi Nedjelja.ba.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: