U Burkini Faso u napadu tijekom Mise ubijeno 15 vjernika

U Burkini Faso u napadu tijekom Mise ubijeno 15 vjernika

Prema izvještaju ''World Watch List 2024'' organizacije Open Doors, Burkina Faso je 20. na popisu zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji.

Autor
Vatican News/IKA/Laudato
Fotograf
Facebook/IKA
Objavljeno:
 
26.02.2024 11:30

 

Dvanaest žrtava preminulo je na licu mjesta, a još troje podleglo je ozljedama. U priopćenju Vatican Newsa  navodi se da je broj stradalih okvirni te da je još dvoje vjernika ozlijeđeno.

''U ovim bolnim okolnostima pozivamo vas na molitvu za vječni počinak onih koji su umrli u vjeri, za ozdravljenje ranjenih i za utjehu žalosnih srdaca'', pozvao je biskup.

''Molimo i za obraćenje onih koji nastavljaju sijati smrt i pustoš po našoj zemlji. Neka naša nastojanja pokore i molitve tijekom ovog razdoblja korizme donesu mir i sigurnost našoj zemlji, Burkini Faso'', poručio je mons. Bifuré Dabire.

Prema izvještaju World Watch List 2024 organizacije Open Doors, Burkina Faso je 20. na popisu zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji. Kršćani čine 23.4 % stanovništva koje je većinski muslimansko.

Prema Zakladi papinskog prava ''Pomoć Crkvi u nevolji'' (ACN) islamističke skupine, čiji su pripadnici regrutirani među lokalnim stanovništvom i iz inozemstva, pustoše zemlju od 2015. godine.

Biskup Dorija već je prije upozoravao na teško stanje u toj zapadnoafričkoj zemlji. U srpnju 2023. godine u  razgovoru za ACN rekao je da su teroristi okupirali 50 % teritorija. Stoga su, zbog sigurnosnih razloga, mnoge katoličke župe napuštene, a mnogi vjernici ne usude se sudjelovati u liturgijskim slavljima.

''Razumijemo ih i ne zahtijevamo od njih nepotreban rizik'', ustvrdio je pri tom biskup.

Napomenuo je da je teror u Burkini Faso usmjeren protiv svih stanovnika ''koji ne ispovijedaju isti islam kao džihadisti, uključujući i muslimane''. ''Mnogi su izgubili članove obitelji, a materijalno razaranje također je veliko'', dodao je.

Kako javljaju strane agencije, nasilje je posebice eskaliralo u posljednje dvije godine. Kao posljedica dvaju državnih udara, ubijeno je oko 20 000 ljudi, a više od dva milijuna ih je raseljeno.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: