U Engleskoj otkrivene kosti engleskih svećenika mučenika?

U Engleskoj otkrivene kosti engleskih svećenika mučenika?

Poznate kao 'Hollywell kosti', ostatci dviju osoba, otkrivene su u potkrovlju u Hollywellu 1878., mjestu koje je dugo povezano s Katoličkom Crkvom kao hodočasničko.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
jesuitcollections.org.uk
Objavljeno:
 
22.04.2021 09:48

 

Engleski misterij prisutan 143 godine privodi se kraju jer stručnjaci vjeruju da su identificirali kosti pronađene u potkrovlju isusovačke kuće, a otkriće dolazi zahvaljujući Janu Graffiusu, kustosu kolekcija Stonyhurst, koji je vodio istragu.

Poznate kao 'Hollywell kosti', ostatci dviju osoba, otkrivene su u potkrovlju u Hollywellu 1878., mjestu koje je dugo povezano s Katoličkom Crkvom kao hodočasničko. Imanje sadrži bunar sv. Winefridea koji neprestano privlači hodočasnike više od tisuću godina, a bilo je popularno čak i u doba strogog progona katolika. Tako je prisutnost ovih ostataka u Hollywellu bila prvi pokazatelj da bi kosti mogle pripadati mučenim svećenicima jer je gradić bio dom isusovcima prije reformacije.

Prema mrežnoj stranici 'Jesuit Collections', drvena kutija koja sadrži dvije lubanje otkrivena je zajedno s nizom drugih kostiju. Jedna je lubanja probušena što sugerira da je nabijena na kolac. Kosti su, međutim, imale znakove traume slične ostatcima onih pogubljenih vješanjem, raščlanjivanjem, uobičajenim kaznama za katoličke svećenike 17. stoljeća u Engleskoj, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Činjenica da su kosti sačuvane i skrivene dalje sugerira kako su to bile važne figure za pučanstvo katoličke manjine. Katolici koji su nabavili i sakrili takve relikvije učinili su to pod znatnim rizikom. Da se saznalo, bili bi podvrgnuti istoj vrsti smaknuća.

U izvješću 'Jesuit Collectionsa' zaključeno je da posmrtni ostatci pripadaju katoličkim mučenicima i moguće svećenicima, te se tvrdi da su njihovi posmrtni ostatci držani zajedno jer su bili usko povezani u životu.

Kustos Graffius objasnio je kako se iz konzultacija sa stručnjacima za engleske mučenike došlo do života sv. Philipa Evansa i Johna Lloyda koji su postali nerazdvojni mjesecima prije smrti, a i danas su povezani...

Prema 'Jesuit Collectionu', teorija je dodatno podržana zapisima koji navode da je Evansova glava nabijena na kolac nakon smrti, dok Lloydsova nije. To bi objasnilo zašto samo jedna od pronađenih lubanja ima rupu na vrhu. S ovim potkrjepljujućim dokazima Graffius je uvjeren da su Hollywellove kosti zapravo relikvije sv. Philipa Evansa i Johna Lloyda.

– Dakle, savršeno je logično i povijesno da su kosti dvoje blisko povezanih ljudi spašene zajedno i tajno izložene. Vrlo je uzbudljivo moći reći s dobrim stupnjem samopouzdanja da su ovo oni – poručio je kustos.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: