U Poljskoj danas blaženima proglašeni mučenici Józef i Wiktoria Ulma i njihovo sedmero djece

U Poljskoj danas blaženima proglašeni mučenici Józef i Wiktoria Ulma i njihovo sedmero djece

Papa se spomenuo cijele te obitelji koju su nacisti smaknuli 24. ožujka 1944. zato što su pružili utočište nekolicini Židova koje je nacistički režim progonio.

Autor
Laudato
Fotograf
Poljska biskupska konferencija
Objavljeno:
 
10.09.2023 14:08

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, koju je po običaju predvodio iz svoje radne sobe Apostolske palače, papa Franjo usmjerio je svoje misli na Poljsku gdje su danas u Markowi proglašeni blaženima mučenici Józef i Wiktoria Ulma sa svoje sedmero djece. Papa se spomenuo cijele te obitelji koju su nacisti smaknuli 24. ožujka 1944. zato što su pružili utočište nekolicini Židova koje je progonio nacistički režim.

''Mržnji i nasilju koje je obilježilo to vrijeme suprotstavili su se evanđeoskom ljubavlju. Neka ova poljska obitelj, koja je predstavljala tračak svjetla u tami Drugog svjetskog rata, bude svima nama uzor za nasljedovanje u stremljenju za dobrom i u služenju potrebitima'', pozvao je Papa te zamolio hodočasnike okupljene na Trgu svetog Petra za pljesak za tu obitelj blaženikâ.

Papa se osvrnuo na današnje sukobe u svijetu te se ponovno spomenuo "izmučene Ukrajine", pokazujući na brojne zastave te zemlje na Trgu svetog Petra koja, kako je rekao, "mnogo, mnogo pati''.

''Osjetimo se pozvanima suprotstaviti snazi oružja snagu milosrđa, retorici nasilja ustrajnost u molitvi. Učinimo to prije svega za mnoge zemlje koje trpe zbog rata. Tu mislim posebno na Ukrajinu, intenzivirajmo molitve za napaćenu Ukrajinu'', pozvao je Sveti Otac.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: