U posljednjih desetak dana od COVID-19 preminulo najmanje 11 biskupa

U posljednjih desetak dana od COVID-19 preminulo najmanje 11 biskupa

Četiri biskupa umrla su istog dana, 13. siječnja 2021. godine, na trima različitim kontinentima (Europa, Afrika i Južna Amerika).

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
CNS
Objavljeno:
 
18.01.2021 16:38

 

Južnoafrikanac Abel Gabuza, kojeg je papa Franjo 2018. godine imenovao nadbiskupom koadjutorom nadbiskupije Durban, preminuo je u nedjelju 17. siječnja od COVID-19.

– Nadbiskup Gabuza bio je s nama u Durbanu samo dvije godine. U to smo ga vrijeme upoznali kao nježnog, brižnog i srdačnog pastora – rekao je nadbiskup Durbana, kardinal Wilfried Napier, u izjavi za portal Crux netom nakon Gabuzine smrti.

Gabuza je tako jedanaesti biskup u svijetu koji je umro posljednjih desetak dana od posljedica zaraze koronavirusom. Među preminulim prelatima najmlađi je 53-godišnji biskup Moses Hamungole iz biskupije Monze u Zambiji. Najstariji je talijanski nadbiskup Oscar Rizzato (91), papinski davalac milostinje tijekom pontifikata svetog Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI.

Četiri biskupa umrla su istog dana, 13. siječnja na trima različitim kontinentima: nadbiskup Philip Tartaglia iz Glasgowa (70); biskup Mario Cecchini (87) iz Fanoa, Italija; kardinal Eusébio Oscar Scheid (88), umirovljeni nadbiskup Rio de Janeira, Brazil; i Moses Hamungole, biskup iz Zambije.

Prvi prelat koji je umro tijekom tjedna bio je biskup Cástor Oswaldo Azuaje Pérez (69) iz Trujilla u Venezueli. On je prvi venezuelanski biskup koji je umro od COVID-19, iako je najmanje osam svećenika i nekoliko redovničkih sestara umrlo od virusa u zemlji.

Biskup Luis Adriano Piedrahita Sandoval (74) iz Santa Marte u Kolumbiji umro je 11. siječnja, hospitaliziran od 23. prosinca, također je prvi kolumbijski biskup koji je umro od COVID-19. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: