U požaru na Filipinima izgorio kip Djeteta Isusa

U požaru na Filipinima izgorio kip Djeteta Isusa

U požaru koji je zahvatio crkvu u okrugu Pandacan u Manili na Filipinima izgorio je kip 'svetoga Niña', simbol dolaska kršćanstva na taj arhipelag i jedan od 'svetaca' koji se najviše časti u zemlji.

Autor
Vatican News/Laudato/D.R.
Fotograf
Veritas Manila
Objavljeno:
 
14.07.2020 14:16

 

Riječ je o kipu kojeg je poznati svjetski istraživač Ferdinand Magellan darovao prvim katolicima te zemlje. Kip svetoga Niña stradao je u požaru 10. srpnja zajedno sa samostanom augustinaca, uključujući klupe, slike svetaca i liturgijske predmete. Neki su kaleži i ciborij s posvećenim hostijama spašeni, a od kipa su spašeni globus, križ i dio nagorjele odjeće. 

Kako prenosi Vatican News, ova je vijest izazvala veliku žalost među lokalnim stanovništvom koje svake godine, trećega vikenda u siječnju, dolaze kako bi sudjelovali u blagdanskoj procesiji Djeteta Isusa. 

Župnik Sanny de Claro pak optimistično gleda na cijelu situaciju. Po njegovom mišljenju, pronalazak ciborija s netaknutim hostijama je poticaj na nadu te je potaknuo vjernike na dublju vjeru. 

- Moramo krenuti iznova i obnoviti simbol naše vjere, ponovo se moramo dići snažniji i jedinstveniji. Spašene će relikvije uskoro biti ponovo izložene na čašćenje vjernicima - rekao je de Slaro.

Kip Djeteta Isusa napravljen je u crnom drvetu kao i poznati kip Crnog Nazarećanina, a simbol je dolaska kršćanstva na Filipine. Prema tradiciji, 1521. godine istraživač Ferdinand Magellan darovao ga je kraljici iz Cebua. Kip se tijekom pobune na otoku Mactan izgubio u požaru, što je koštalo života portugalskog moreplovca. Pronađen je tek u 17. stoljeću na mjestu gdje je sagrađena crkva i samostan augustinaca, a od tada Filipinci časte i smatraju čudotvornim.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!